Şercan, revoltată: Orban a dat o OUG, noaptea ca hoţii, pentru a acoperi matrapazlâcurile de la Academia SRI

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Jurnalista Emilia Şercan a criticat dur, via Facebook, decizia premierului Ludovic Orban de a adopta, vineri seară - „noaptea ca hoţii, când lumea e preocupată de sarmale şi cârnaţi” - o ordonanţă de urgenţă propusă de ministrul Educaţiei, Monica Cristina Anisie, prin care se creează un „registru matricol paralel” la Academia SRI, o adevărată fabrică de plagiate.

„Decizia de creare a unui registru matricol unic special pentru Academia SRI este mizerabilă şi lipsită de sens. Timp de 30 de ani nu a fost nicio problemă ca absolvenţii de licenţă, de masterat şi de doctorat de la Academia SRI să fie trecuţi în acelaşi registru cu toţi ceilalţi absolvenţi. Acum este. Şi nu mă miră deloc. Acum, după aproape cinci ani de scandaluri despre diplomele postdoctorale date unor politicieni care nici măcar nu au trecut o dată pe la Colegiul Naţional de Informaţii al SRI - vezi cazul Eugen Orlando Teodorovici -, sau scandalurile legate de cele 45 de teze de doctorat plagiate din totalul de 85 de teze susţinute la Academia SRI, s-a găsit soluţia ca presa să nu îşi mai bage coada printre matrapazlâcurile de acolo: îşi creează registru matricol paralel”, a declarat Emilia Şercan, cunoscută pentru investigaţiile sale care i-a scos la lumină pe mulţi dintre "înalţii" plagiatori ai ţării.

Potrivit jurnalistei, acest lucru nu se putea face decât cu largul concurs al clasei politice.

„Nu cred că trebuie să mire pe nimeni că ministrul Educaţiei Monica Cristina Anisie a propus o asemenea ordonanţă de urgenţă - chiar aşa, care e urgenţa? - iar premierul Ludovic Orban a acceptat-o, în final pe 27 decembrie, noaptea ca hoţii, când lumea e preocupată de sarmale şi cârnaţi. Până la urmă directorul SRI este un fost membru al PNL, iar această prevedere care opacizează învăţământul universitar este luată de Guvernul PNL. Ce-i drept, a fost nevoie ca SRI-ul să aştepte ceva pentru a promova această prevedere, iar pentru mine nu e de mirare faptul că această decizie e luată de ministrul Educaţiei înainte de adoptarea unui Cod Naţional de Etică, înainte să fie numită componenţa unui nou Consiliu Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care, apropo, a demisionat acum vreo două luni în bloc, dar despre care nu vedeţi ştiri în presă, sau înaintea unui audit real al sistemului doctoral din România. Dar, na, secretizarea cerută de Academia SRI e mai importantă şi e chiar urgentă?!”, a punctat Emilia Şercan.

În acest context, jurnalista a ridicat o serie de întrebări publice ţintite spre SRI, serviciu condus de fostul lider PNL Eduard Hellvig:

„Şi dacă SRI-ul tot nu vrea ca cineva să afle cine sunt absolvenţii Academiei SRI răscolind prin registrul matricol unic, a făcut SRI-ul ceva împotriva profesorilor care în urmă cu câţiva ani obligau masteranzii de la masterul profesional al Academiei SRI să scrie referate pe care mai apoi le publicau în cărţi pe care se treceau coordonatori pentru a-şi crea operă şi punctaje pentru raportările academice? A depus cumva vreo plângere penală împotriva lor pentru divulgarea identităţii unor ofiţeri acoperiţi? Şi ca să nu fac două drumuri, că tot sunt la capitolul întrebări publice, i-a dat SRI-ul în judecată pe cei cărora li s-au retras titlurile de doctor pentru a li se anula şi diplomele, aşa cum prevede legea adoptată în vară sau Departamentul Juridic încă analizează sau poate doar trage, strategic, de timp?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne