Serbia: Noi proteste studenţeşti împotriva alegerii preşedintelui Vucic

Studenţii sârbi au reluat marţi protestele împotriva alegerii premierului Aleksandar Vucic în funcţia de preşedinte al ţării, invocând ilegalităţi majore, inclusiv intimidarea alegătorilor, acordare de mite şi cenzurarea mass mediei.
Proteste anti-Vucic în oraşul sârb Novi Sad, aprilie 2017.
Proteste anti-Vucic în oraşul sârb Novi Sad, aprilie 2017. (Captură Foto)

Victoria obţinută de Aleksandar Vucic, în vârstă de 46 de ani, în prima rundă a alegerilor din 2 aprilie oferă Partidului Progresiv controlul asupra întregului proces legislativ şi de guvernare.

Unii critici au avertizat că o astfel de concentrare a puterii ar putea împinge ţara din Balcani înapoi într-o formă de autocraţie ca cea a fostului lider Slobodan Milošević în timpul celor zece ani de păstrare a puterii.

La un moment dat, ultranaţionalistul Vucic şi-a consolidat priza asupra puterii susţinând că este reformator şi dedicat aderării Serbiei la Uniunea Europeană.

El a întărit poziţia partidului său prin alegeri, convocând şi câştigând două alegeri parlamentare anticipate începând cu 2014.

Deşi Vucic s-a opus la un moment dat integrării în UE, acum el a promis că va pregăti ţara şi pe cei 7,3 milioane de locuitori pentru aderarea la blocul european până în 2019.

Totuşi, manifestanţii susţin că Vucic şi partidul său sunt corupţi şi au furat alegerile.

De când a fost anunţat rezultatul alegerilor, zilnic au avut loc proteste, excepţie făcând weekendul de Paşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe