Serbia: Manifestanţi ai opoziţiei ocupă pentru scurt timp televiziunea de stat. Vucic se va adresa naţiunii

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic (Herbert Neubauer/AFP/Getty Images)

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se va adresa naţiunii la o zi după ce manifestanţi ai opoziţiei au năvălit şi ocupat pentru scurt timp sediul unui post de televiziune de stat în semn de protest împotriva a ceea ce ei consideră a fi o acoperire mediatică părtinitoare, potrivit RFE/RL.

Biroul prezidenţial a declarat că Vucic va discuta în după amiaza zilei de duminică, într-un discurs televizat, despre evenimentele legate de protestul de sâmbătă.

Manifestanţii care au protestat împotriva lui Vucic au fost scoşi cu forţa din sediul televiziunii de stat din Belgrad la aproximativ 2 ore după ce au intrat în clădire.

Poliţia sârbă a ajuns la sediul televiziunii şi a luat măsuri pentru a-i înlătura pe manifestanţi, printre care s-au aflat şi lideri ai Alianţei pentru Serbia, un grup format din aproximativ 30 de partide şi formaţiuni.

După ce, iniţial, au părut că înceară să negocieze cu liderii opoziţiei, poliţiştii i-au scos afară din clădire cu forţa, chiar târându-i pe cei care s-au aşezat jos sau îmbrâncindu-i pe cei aflaţi în picioare.

Unii dintre liderii opoziţiei aflaţi sâmbătă în interiorul televiziunii de stat au declarat că nu vor pleca până când nu li se va permite să vorbească în direct.

Potrivit agenţiei germane de ştiri DPA, doi dintre liderii opoziţiei, fostul primar al Belgradului Dragan Djilas şi parlamentarul de dreapta Bosko Obradovic, au fost luaţi pe sus de poliţie după ce au refuzat să plece.

În faţa sediului televiziunii s-au adunat oameni pentru a protesta împotriva acţiunilor poliţiei, aşezându-se jos cu faţa către forţele de ordine, care au blocat intrarea în clădire. Totuşi, nu au avut loc ciocniri violente.

Tulburările de ieri sunt cele mai recente dintr-o serie de proteste săptămânale ce au avut loc în ultimele 12-14 săptămâni împotriva lui Vucic şi a guvernului său.

“În ultimele luni am cerut un singur lucru – să li se permită organizatorilor de proteste să ia cuvântul la televiziunea de stat”, a precizat Obradovic, liderului partidului Dveri.

Protestele săptămânale au început după ce persoane necunoscute au bătut un politician din opoziţie în noiembrie 2018.

Manifestanţii l-au acuzat pe Vucic de încălcarea libertăţilor democratice, suprimarea opozanţilor politici şi controlarea mass mediei. Vucic a negat acuzaţiile.

Manifestanţii au cerut demisia lui Vucic, o mass medie mai liberă şi alegeri transparente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe