Şerban Nicolae "loveşte" din nou. Propune scutiri de impozite pentru cazinouri, săli de jocuri de noroc şi bingo

Şerban Nicolae se remarcă printr-o nouă iniţiativă legislativă, de această dată nu în beneficiul corupţilor, ci al celor ce vor să-şi deschidă cazinouri, săli de jocuri de noroc, bingo, pensiuni etc. pe insule şi grinduri. Iniţiativa se doreşte a fi una aducătoare de bunăstare pentru români.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Senatorul PSD Şerban Nicolae a înregistrat, pe 6 martie a.c. (la doar o zi după ce 10.000 de oameni au mers în marş spre Parlament) o iniţiativă legislativă vizând scutiri de impozite şi taxe pentru afaceriştii care îşi vor deschide cazinouri, săli de jocuri de noroc sau de bingo, magazine, pensiuni sau afaceri cu energie regenerabilă pe anumite tipuri de insule ori grinduri care acum sunt puţin atractive pentru activităţi economice. Terenurile ar urma să fie luate în concesiune de către oamenii de afaceri de la autorităţile locale.

Concret, potrivit startupcafe.ro, propunerea senatorului PSD vrea să introducă scutiri şi reduceri de taxe locale şi centrale pentru anumite terenuri cu potenţial de exploatare economică rezultate din acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului, ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului:

  • insule
  • grinduri
  • alte suprafeţe de uscat.

Terenurile din Biosfera Delta Dunării, suprafeţele inundabile, pământurile agricole nu se califică pentru facilităţile incluse în proiectul lui Nicolae.

Cum îşi justifică Şerban Nicolae dorinţa de a-i scuti de taxe pe cei ce îşi fac săli de jocuri de noroc şi cazinouri? Simplu, susţine că iniţiativa sa ţinteşte către "dezvoltarea activităţilor economice", "crearea locurilor de muncă" şi "creşterea veniturilor bugetare."

Senatorul subliniază că "astăzi, aceste terenuri nu produc nimic, stau în paragina". Ori, "printr-o serie de facilitaţi fiscale şi de regim juridic special, s-ar putea stimula iniţiative de afaceri aducătoare de taxe şi impozite atât la bugetul local, cât şi la cel naţional", arată senatorul în expunerea de motive la propunerea sa legislativă care prevede reduceri/scutiri de taxe şi impozite.

Activităţile economice care se vor putea autoriza pe terenurile pentru care iniţiativă legislativă prevede facilităţi fiscale sunt:

  • producţie energie regenerabilă,
  • turism
  • agrement
  • alimentaţie publică
  • comerţ cu amănuntul
  • jocuri de noroc
  • servicii conexe celor de mai sus.


Facilităţile propuse de Nicolae

  • Antreprenorii pot primi în concesiune de la unităţile administrativ-teritoriale terenurile care intră sub incidenţa acestor scutiri de impozite şi taxe.
  • Scutire de la impozitul pe teren şi taxa pe teren (datorate autorităţii locale respective).
  • Barurile şi cluburile de noapte, discotecile şi cazinourile care vor funcţiona pe aceste terenuri vor fi exceptate de la impozitul pe profit de 5% prevăzut de art. 18 din Codul fiscal.
  • Reducerea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale.
  • Cazinourile, sălile de jocuri de noroc şi de bingo şi cluburile de poker care vor funcţiona pe aceste terenuri vor beneficia de reducerea cu 50% a taxelor prevăzute de Ordonanta de urgenţă 77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.
  • În privinţa taxei pe valoarea adăugată, afacerile de pe terenurile în cauză vor avea regimul teritoriilor aflate în zona vamală a Uniunii Europene, dar care se exclud din teritoriul UE din punctul de vedere al aplicării TVA (art. 267, alin. 3 din Codul Fiscal.
  • Pe lângă aceste facilităţi, autorităţile locale de care aparţin terenurile respective vor putea să acorde şi ele alte "măsuri stimulative, scutiri şi facilităţi" afacerilor respective "în limitele competenţelor legale"

Iniţiativa legislativa este doar la început. Pentru a se putea aplica, textul ar trebui adoptat în comisiile de specialitate şi apoi supus votului celor două camere. Dacă o astfel de lege ar intra în vigoare, autorităţile locale vor trebui să ceară Guvernului să identifice terenurile care se vor putea încadra la scutirile pentru afacerile menţionate, arata sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne