Separatiştii catalani recurg la “nesupunere civilă” şi crearea unui scut uman pentru a bloca Madridul să preia controlul

Dacă Spania a sperat că liderii catalani vor preda în mod voit şi de bunăvoie controlul asupra regiunii separatiste în mâinile Madridului, după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat sâmbătă că guvernul său va concedia liderii catalani şi va forţa noi alegeri în 6 luni, ar putea fi dezamăgită.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont. (Getty Images)

Potrivit Bloomberg, separatiştii catalani “formează un scut uman” pentru a bloca acţiunile autorităţilor spaniole de a prelua controlul asupra regiunii secesioniste, în condiţiile în care ambele tabere se pregătesc să amplifice conflictul politic dincolo de ceea ce în curând ar putea fi un punct de unde nu se vor mai putea întoarce.

Dramatica acţiune catalană este un răspuns la anunţul şocant făcut sâmbătă de Rajoy, care a dezvăluit intenţia de a curăţa întreaga administraţie separatistă din Barcelona şi de a prelua controlul asupra instituţiilor cheie, inclusiv a mass mediei publice şi forţe de poliţie regionale, Mossos d’Esquadra. Procurorul-şef al Spaniei a declarat că, în cazul în care preşedintele catalan Carles Puigdemont declară independenţa regiunii, va avea de înfruntat până la 30 de ani de ani de închisoare, semnalând că acesta ar putea fi arestat imediat.

“Cerem apărarea paşnică şi democratică a instituţiilor”, a declarat Lluis Corominas, lider al principalului grup separatist din Parlamentul catalan, la o conferinţă de presă în Barcelona.

Potrivit declaraţiilor a două surse citate de Bloomberg, mai multe grupuri de separatişti catalani îşi vor concentra activiştii în zona sediului guvernului regional şi în apropierea clădirii Parlamentului din Barcelona. “Ei se aşteaptă ca poliţia spaniolă să folosească forţa pentru a încerca să închidă administraţia şi îşi vor pune trupurile la bătaie în prima linie”, au precizat sursele.

Separat, Reuters a afirmat luni că regiunea Catalonia este încrezătoare că toţi oficialii, inclusiv din cadrul poliţiei, vor sfida încercările Madridului de a conduce regiunea în mod direct: liderii campaniei secesioniste au declarat că referendumul controversat din 1 octombrie le-a oferit mandatul pentru a pretinde independenţa de restul Spaniei.

“Nu este ca şi cum vom refuza (ordinele). Nu este o decizie personală. Este o decizie luată de şapte milioane de persoane”, a declarat la postul de radio BBC şeful catalan pentru afaceri externe, Raul Romeva.

Nesupunerea civilă a fost de asemenea susţinută de partidul de extremă stânga CUP, un susţinător cheie al guvernului catalan minoritar pro-independenţă în Parlamentul regional, care a declarat că acţiunile Madridului reprezintă o agresiune împotriva tuturor catalanilor.

“O agresiune care va fi întâmpinată cu o nesupunere civilă masivă”, a afirmat CUP într-o declaraţie.

Câteva sute de municipalităţi catalane au declarat că se opun conducerii directe de către Madrid şi au cerut Parlamentului catalan să voteze o moţiune pentru respingerea acestui plan.

Între timp, Puigdemont a cerut Parlamentului catalan să se întâlnească joi pentru a cădea de acord asupra unui răspuns la planul Madridului de a prelua conducerea, care, potrivit multor observatori, ar putea pava calea pentru o declarare oficială a independenţei regiunii Catalonia.