Senatul satisface "ambâţul" Gabrielei Firea. ELECEN va trece la Primărie. Băsescu critică acid

Una dintre cele mai fierbinţi dorinţe ale Gabrielei Firea - preluarea ELCEN - este mai aproape de a se îndeplini. Senatul a dat undă verde proiectului de lege care va permite aceasta.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Cu 81 de voturi "pentru", o abţinere şi 16 voturi "împotrivă", senatorii au dat marţi undă verde proiectului de lege care permite trecerea ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, la dorinţa primăriţei Gabriela Firea, relatează Agerpres.

Unul dintre cei mai vocali opozanţi ai adoptării OUG 61/2017 pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic la unităţile administraţiei publice locale în vederea înfiinţării şi organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a fost Traian Băsescu, care a criticat iniţiativa, afirmând că este vorba de o ambiţie a actualului primar general al Capitalei de a prelua ELCEN.

"Hai să discutăm despre ELCEN, că despre asta e vorba, nu despre operatori de energie... Este ambâţul (...) doamnei primar general... Ajunge la procurori transferul dacă se face, să ştiţi, dar până una-alta este ambiţia doamnei primar general de a prelua ELCEN-ul. (...) Doamna primar general, iar PSD este suficient de inconştient încât îi face hatârul, vrea să preia sub controlul Primăriei Capitalei acest gigant energetic. Nu-şi dă seama că nu poate administra cu personalul Primăriei un asemenea colos energetic. Mă îndoiesc, în calitate de fost primar general care ştie care e potenţialul administrativ, dar personalul din Primăria Capitalei nu e în stare să limpezească traficul din Capitală. Credeţi că vor putea să gestioneze în tandem patru termocentrale? Propunerea mea, ca om care a fost şi primar general şi ştie de unde provin pierderile, nicidecum din relaţia ELCEN-RADET, ci din pierderile pe care le are RADET în sistemul de distribuţie, eu vă sugerez să dăm un vot responsabil de respingere", a declarat Băsescu.

De partea sa, senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că menţinerea actualei situaţii la ELCEN nu rezolvă lucrurile ci va adânci situaţia de criză şi va pune în fiecare iarnă problema încălzirii centrale în Bucureşti.

Liberalii au anunţat că votează proiectul de lege, în vreme ce senatorii USR au anunţat că se opun.

For decizional pe acest proiect de lege este Camera Deputaţilor.

Mai amintim că ELCEN-ul va costa scump Primăria Capitalei - cel puţin 716 milioane de lei. Plata acestei sume deloc neglijabile va putea fi făcută şi în rate, în maxim trei ani, caz în care municipalitatea va trebui să constituie garanţii imobiliare sau mobiliare care să reprezinte cel puţin 120% din valoarea companiei.

Deşi valoarea nominală a pachetului de acţiuni care va fi transferat este de 716 milioane lei, preluarea ar putea fi făcută la o valoare mai mare de atât, respectiv "la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acţiunii la numărul de acţiuni vândute".

Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni urmează să fie stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, atestat conform legii, ale cărui servicii vor fi achiziţionate de Ministerul Energiei în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne