Senatul polonez aprobă un controversat proiect de lege privind Holocaustul. Israelul fumegă


Cale ferată care duce la renumita “Poartă a Morţii” a lagărului de exterminare Auschwitz II Birkenau din Oswiecim, Polonia, 13 noiembrie 2014.
Cale ferată care duce la renumita “Poartă a Morţii” a lagărului de exterminare Auschwitz II Birkenau din Oswiecim, Polonia, 13 noiembrie 2014. (Christopher Furlong/Getty Images)

Un proiect legislativ polonez, care urmează să fie semnat de preşedintele ţării pentru a deveni lege, interzice orice menţiune de participare a naţiunii poloneze în crimele comise de nazişti în timpul Holocaustului. Proiectul se referă în special la expresii precum “tabere poloneze ale morţii”, unde au fost măcelăriţi milioane de oameni.

Anterior, într-o scrisoare deschisă, evreii polonezi au cerut camerei superioare a Parlamentului Poloniei să respingă proiectul de lege care incriminează încercările de a învinui cetăţeni polonezi pentru acordarea de ajutor Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv în ceea ce priveşte uciderea în masă a evreilor. Conducereas Israelului a denunţat deja proiectul de lege, acuzându-i pe autorii acestuia că încearcă să schimbe un adevăr istoric.

“Facem apel către parlamentari să respingă modficările aduse legii privind Institutul pentru Memoria Naţională... Adoptarea amendamentelor în forma propusă poate duce la suprimarea adevărului despre szmalcownik-ici şi despre acei cetăţeni polonezi care şi-au ucis vecinii evrei”, se precizează în scrisoarea deschisă, care a fost semnată de peste 100 de evrei polonezi.

Szmalcownik este un termen folosit în timpul ocupaţiei Poloniei de către forţele germane naziste în cadrul celui de-al doilea război mondial, care se referea la o persoană care şantaja evreii ce se ascundeau de nazişti sau care şantaja cetăţeni polonezi care ascundeau şi protejau evrei.

Autorul scrisorii a susţinut că termenul “tabere poloneze ale morţii” de fapt este incorect, însă utilizarea sa nu îi acuză în mod automat pe polonezi de o crimă ci, în schimb, este doar un punct de referinţă geografic.

“Folosirea termenilor geografici incorecţi nu ar trebui să fie un motiv pentru impunerea de amenzi pecuniare, ca să nu mai vorbim de închisoare, după cum este stipulat în proiectul de lege”, se mai susţine în scrisoare. Adoptarea proiectului de lege va deschide de asemenea posibilitatea rescrierii istoriei şi va limita libertatea de exprimare, conform documentului.

Totuşi, camera superioară a Parlamentului Poloniei a adoptat joi controversatul proiect de lege cu 57 de voturi la 23, fără amendamente.

Proiectul de lege prevede până la trei ani de închisoare pentru încercările de a asocia poporul polonez cu crimele naziste. De asemenea, proiectul interzice negarea uciderii a aproximativ 100.000 de polonezi de către Armata Rebelă Ucraineană (UPA) în timpul celui de-al doilea război mondial.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a afirmat înainte de adoptarea proiectului de lege în Senatul polonez că mişcarea ar putea avea repercursiuni asupra liberţii de exprimare şi asupra relaţiilor Varşoviei cu Washington şi Tel Aviv. Centrul pentru Holocaust Yad Vashem din Israel a publicat o declaraţie, susţinând că proiectul de lege intenţionează să ascundă adevărul istoric.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convenit cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki în ceea ce priveşte iniţierea unor discuţii legate de noul proiect de lege, a afirmat luni biroul lui Netanyahu. Institutul pentru Memoria Naţională din Polonia a declarat că interferenţa israelienilor în această problemă, înainte ca proiectul de lege să devină lege, este nepotrivită. Think-tank-ul polonez susţine că noua lege – dacă va fi semnată de preşedintele ţării – nu limitează cercetarea ştiinţifică şi libertatea de exprimare, ci abordează distorsionarea deliberată a istoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe