Senatul o face lată. Corupţi, criminali, violatori vor putea cere revizuirea dacă au fost condamnaţi pe bază de interceptări şi filaje

Toţi cei condamnaţi pe baza interceptărilor sau filajelor, indiferent că e vorba de dosare de omor, violenţă, crimă organizată sau corupţie, ar putea cerea revizuirea în instanţe dacă proiectul de act normativ votat de senatori va deveni lege.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Senatul a adoptat luni în plen un proiect de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care va da posibilitatea revizuirii sentinţelor în dosarele în care au fost folosite probe obţinute în urma protocoalelor secrete. Mai exact, proiectul viza desecretizarea unei Hotărâri CSAT din 2005 privind combaterea corupţiei dar la el au fost adăugate amendamente care deschid calea revizuirii în orice dosar în care s-au făcut filaje şi interceptări pe baza protocoalelor cu SRI, relatează G4Media.

Experţii consultaţi de sursa citată au explicat că, dacă acest proiect ar deveni lege, toţi cei condamnaţi pe baza interceptărilor sau filajelor, indiferent că e vorba de dosare de omor, violenţă, crimă organizată sau corupţie, ar putea cere revizuirea în instanţe.

Practic, dacă această propunere va deveni lege, toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005, inclusiv cele similare cu protocoalele încheiate de SRI cu DNA, urmează să fie „declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură, fiind considerate informaţii de interes public care nu mai produc efecte de orice natură”.

Propunerea mai prevede că persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanţelor, cu acţiuni în revizuire, pretenţii, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit. Iniţial, termenul pentru iniţierea revizuirii era de 6 luni dar a fost majorat la 3 ani în comisia Juridică a Senatului.

O altă modificare extrem de importantă operată recent în Comisia Juridică deschide practic calea revizuirilor în dosare în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, deci în dosare în care au fost folosite, de exemplu, înregistrări obţinute în baza faimoaselor protocoale. Amendamentul sună concret la modul următor: "Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei".

Revizuirea este o cale excepţională de atac, prin care procese cu sentinţe definitive pot fi rejudecate.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne