Senatul dezbate moţiunea liberalilor vizând agricultura

Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatul va dezbate marţi moţiunea simplă "Să oprim jaful! Agricultura ţării şi peste 1 milion de fermieri se zbat între secera lui Daniel Constantin şi ciocanul lui Victor Ponta!" depusă de PNL, relatează Agerpres.

Moţiunea vizează demisia ministrului Daniel Constantin, pe care liberalii îl acuză că a blocat subvenţiile pentru agricultură.

"Principala problemă cu care se confruntă agricultorii români este legată de dificultatea cu care aceştia pot concura pe piaţa agricolă internă din România. Practic, agricultorul român nu mai are loc să vândă în propria ţară", susţin liberalii, adăugând că legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol reprezintă "o lovitură decisivă" data producţiei româneşti, în contextul în care obţinerea atestatului de producător agricol şi a carnetului de comercializare costă între 500 şi 850 de lei.

O altă problemă majoră este legată de decapitalizarea agriculturii româneşti, mai susţin liberalii: "Agricultura sănătoasă nu merge fără bani, iar banii sănătoşi se obţin numai din plusvaloare şi din profit", arată PNL, acuzându-l pe Constantin că, printr-un ordin dat în aprilie, a blocat subvenţiile pentru agricultură şi că sistemul informatic al APIA nu este funcţional.

Totodată, liberalii mai acuză că legislaţia în domeniul agricol promovată în ultimii trei ani este o "frână" în dezvoltarea agriculturii, majoritatea legilor şi a normelor în vigoare fiind elaborate şi promovate, "fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajaţilor instituţiilor statului."

Agricultorii români sunt cei mai săraci din UE, arată liberalii, acuzând Guvernul Ponta că a complicat legislaţia cu scopul vădit de a-i ţine pe agricultori "sclavii statului şi ai acoliţilor acestuia".

"Agricultorii care trudesc din zori şi până seara sunt tot mai săraci, iar Guvernul şi clientela politica a acestuia prosperă prin metode ilegale şi imorale", afirmă liberalii.

PNL mai arată în texul moţiunii că ANSVSA "protejează mafia şi bolile din agricultura" şi susţin că Guvernul nu ia nicio măsură împotriva bolii limbii albastre care afectează bovinele.

"Cerem DNA să se sesizeze în acest caz grav de subminare a agriculturii româneşti", adaugă semnatarii moţiunii, calificând drept o minciună motivaţia ANSVSA de a nu trece la acţiune împotriva bolii limbii albastre deoarece fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor.

Nu în ultimul rând, liberalii critică şi vizita ministrului Agriculturii în supermarketuri pentru verificarea preţurilor după scăderea TVA la alimente, numind-o "o mascaradă fără precedent" şi arătând că, în fapt, acţiunile ministrului au folosit magazinelor, nu producătorilor:

"În timp ce ministrul făcea mari eforturi să arate că preţurile, în spatele uşilor închise supermarketurile forţau producătorii români să mărească discounturile cu 5-8%.", scriu liberalii adăugând că "adaosul comercial al supermarketului este de 121% faţă de preţul fermierului sau de 90% faţă de preţul fabricii de procesare."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne