Senatul a respins legea care ar fi adus "falimentul lui Dragnea şi al baronilor PSD"

Legea care interzice accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu fonduri publice a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE din Senat. Cel mai cunoscut caz de companie cu acţiuni la purtător este Tel Drum.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Coaliţia PSD-ALDE refuză să transparentizeze modul de cheltuire a fondurilor publice pentru a permite în continuare firmelor cu acţiuni la purtător, deţinute de baronii locali, să căpuşeze resursele statului, susţine USR. Acuzaţiile formaţiunii sunt lansate în contextul în care Senatul a respins, în şedinţa de luni, iniţiativa legislativă a USR care interzice accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu fonduri publice.

USR reaminteşte că în România există aproape 400 de firme care deţin acţiuni la purtător şi multe dintre acestea beneficiază de bani publici, prin contracte cu companii de stat. Cel mai cunoscut caz este cel al companiei Tel Drum, societate cu acţiuni la purtător, care a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice şi este trimisă în judecată pentru fraudă. Presa a dezvăluit că în spatele Tel Drum este nimeni altul decât Liviu Dragnea, ceea ce poate fi o explicaţie pentru respingerea iniţiativei USR de către majoritatea PSD-ALDE, susţin reprezentanţii formaţiunii conduse de Dan Barna.

”Această lege înseamnă de fapt falimentul lui Liviu Dragnea şi al baronilor din PSD care de ani de zile sug fonduri publice de la companiile de stat prin astfel de firme cu acţiuni la purtător. USR îşi propune să distrugă acest sistem birocratizat şi oligarhic instituit de vechile partide în România”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Acţiunile la purtător sunt acţiuni emise de societăţile comerciale fără să specifice datele de identificare ale titularilor. Acestea nu sunt înregistrate de nicio autoritate centrală, birou fiscal sau instituţie de reglementare. În aceste condiţii, acţiunile la purtător pot fi uşor transferate de la o persoană la alta şi folosite în activităţi ilegale de spălare a banilor.

În cazul companiilor de stat, autorităţile au obligaţia de a emite anual rapoarte în care să fie incluse informaţii precum bugetul de venituri şi cheltuieli, evoluţia participaţiei statului şi valoarea dividendelor, indicatorii financiari şi non-financiari de performanţă financiară, dar nu există nicio dispoziţie în ceea ce priveşte transparentizarea identităţii titularilor firmelor care beneficiază de contracte cu fonduri publice, ceea ce favorizează corupţia.

"În ultimii cinci ani, 13 state au interzis complet acţiunile la purtător, printre acestea Germania, Marea Britanie, Malta şi Cipru. Este atractiv ca demers interzicerea totală a acţiunilor la purtător, însă noi am considerat că acest lucru ar trebui făcut treptat pentru a nu avea un impact negativ asupra mediului de afaceri", a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Iniţiativa USR respinsă de Senat va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional. Aceasta face parte dintr-un pachet legislativ iniţiat de USR ce vizează modificarea legilor achiziţiilor publice (98/2016, 99/2016 şi 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitaţii a societăţilor cu acţionariat secret, neverificabil, aşa cum sunt cele cu acţiuni la purtător. Mai mult, se interzice şi prelungirea şi/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare, arată USR.