Senatorul infectat cu coronavirus, transportat la spital fără izoletă sau măsuri de protecţie

(YouTube Screenshot)

Senatorul Vergil Chiţac, soţia şi asistentul său, cu toţii infectaţi cu coronavirus, au ajuns vineri la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa fără izoletă sau alte măsuri de protecţie.

Într-un material video realizat de Ziarul de Constanţa, cei trei sunt văzuţi ieşind dintr-o ambulanţă SMURD şi, în afara asistentului care purta o mască de protecţie, soţii nu beneficiau de niciun fel măsuri corespunzătoare de protecţie – izoletă, mănuşi, mască sau alte echipamente specifice – care ar putea limita gradul de răspândire a virusului Wuhan.

Reamintim că, potrivit unei declaraţii făcute recent de Raed Arafat, fiecare judeţ are la acest moment doar o singură izoletă folosită pentru transportul persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus. Dezinfectarea unei izolete durează o oră şi jumătate, două, timp în care, dacă apare alt caz de persoană suspectă de Covid-19 care trebuie adusă la spital, aceasta va trebui să aştepte.

Revenind la Chiţac, preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, actualmente aflat şi el în autoizolare, a declarat astăzi că după participarea la o întâlnire NATO, senatorul a decis să se autoizoleze la domiciliu şi şi-a făcut testul pentru coronavirus după ce aflase că la acea reuniune a participat un parlamentar din altă ţară suspect de infectare. Testul a ieşit pozitiv.

Chiţac a fost însă luni la Parlament şi din acest motiv toţi aleşii care au fost la şedinţa la care a participat şi senatorul vor fi testaţi pentru coronavirus. În plus, se ia în calcul inclusiv izolarea lor la domiciliu.

Mai mult, premierul interimar Ludovic Orban a a anunţat, vineri, că toţi membrii Biroului Politic Naţional se vor izola la domiciliu şi vor aştepta rezultatele testelor. În plus, premierul a precizat că se va izola la Vila Lac 1 şi a cerut ca dispozitivul de luptă împotriva coronavirusului să continue să implementeze procedurile şi măsurile, astfel încât să nu fie afectată capacitatea Guvernului şi a instituţiilor statului de a lupta împotriva acestui virus.

Reactia autoritatilor

Şeful ISU Constanţa, colonelul Daniel Popa, a explicat de ce senatorul Vergil Chiţac, soţia lui şi un prieten al acestora au fost transportaţi fără izoletă şi fără măşti de protecţie, de acasă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

Potrivit G4media, Popa afirmă că există o prevedere în protocolul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivel naţional, care permite inspectoratelor teritoriale să transporte fără izoletă mai multe persoane, cu condiţia ca acestea să fie confirmate toate cu coronavirus. Acest lucru este posibil atunci când la nivelul judeţului nu există suficiente izolete:

“A fost adus fără izoletă, conform procedurii. Este o procedură emisă de DSU, în care persoanele care sunt confirmate se transportă cu autospeciala de victime multiple sau alte maşini, în condiţii de siguranţă. Asta înseamnă să fie închisă ambulanţa sau maşina. Se duc la locul unde trebuie să ajungă şi apoi autospeciala este dezinfectată. Este o alternativă la transportul cu izoleta în condiţiile în care nu ai izolete suficiente sau nu ai în dotare. Constanţa are o izoletă şi erau trei persoane. Medicul de specialitate a zis că pot fi transportate toate trei deodată, fiind toate infectate, confirmate de Spitalul de Boli Infecţioase. Echipajul a fost echipat corespunzător. Nu erau expuşi la niciun risc. Toţi trei erau infectaţi. Iar maşina a mers la decontaminare. Izoleta oferea o siguranţă pentru contaminarea autospecialei”, a declarat Şeful ISU Constanţa.

Colonelul Daniel Popa a adaugat că ”judeţul Constanţa are o singură izoletă” şi a amintit că există judeţe care „nu o au nici pe aceea”.

„Persoanele suspecte vor fi transportate individual. Fiecare cu maşina. Transportul se face numai la solicitarea DSP şi după decizia lor. Este o procedură emisă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai precizat şeful ISU Constanţa, potrivit sursei citate.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne