Senatorii francezi aprobă o controversată lege de combatere a terorismului

Senatul francez a aprobat miercuri o controversată lege privind prevenirea şi combaterea terorismului despre care guvernul susţine că este necesară după ce starea de urgenţă existentă în Franţa va expira la sfârşitul acestei luni.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Senatul a aprobat cu 244 de voturi la 22 proiectul de lege, care s-a bucurat de un suport extins, deşi au fost făcute unele amendamente ca răspuns la valul de critici că versiunea originală ar fi afectat libertăţile individuale.

Camera inferioară a parlamentului - Adunarea Naţională - a aprobat proiectul săptămâna trecută.

Noua lege, care transformă în prevederi legale unele puteri conferite de starea de urgenţă, mai trebuie să fie semnată de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Într-un discurs major pe tema securităţii, susţinut miercuri, Macron a declarat că noul text al legii asupra căruia au convenit politicienii va permite autorităţilor să combată terorismul “fără să abandoneze valorile şi principiile noastre”.

Noua lege oferă organelor legii o autoritate mai mare pentru a desfăşura percheziţii, a închide centre religioase şi a restricţiona mişcările persoanelor suspectate că ar avea legături cu grupurile extremiste.

Organizaţia Human Rights Watch a criticat ceea ce a numit a fi o “normalizare a puterilor de urgenţă”, iar unii experţi ONU şi-au manifestat obiecţiile într-o scrisoare trimisă luna trecută guvernului francez.

De altfel, noua lege ridică unele temeri şi prin prisma faptului că Macron are planuri îndrăzneţe pentru crearea unei armate UE, mişcare considerată a fi un “experiment sinucigaş” care ar putea sfâşia Europa.

Starea de urgenţă a fost impusă în noiembrie 2015 după atacurile teroriste din Paris, revendicate de grupul jihadist Statul Islamic, care au provocat moartea a peste 130 de persoane. De atunci, starea de urgenţă a fost prelungită de 6 ori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe