Senator PSD vrea pedepse cu închisoare pentru cei ce împiedică "exercitarea puterii de stat". Partidul se delimitează

Nu demult, purtătorul de cuvânt al PSD susţinea că protestatarii au împiedicat activitatea Guvernului. Aparent, declaraţiile, care i-au siderat pe manifestanţii paşnici din Victoriei, păreau un discurs oarecare, în linie cu greaua moştenire de la tehnocraţi sau gaura de 10 miliarde la buget. Discursul lui Dobre ar putea avea însă bătaie mult mai lungă....
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE. PSD se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat, a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor Adrian-Marius Dobre.

"PSD consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări. Mai mult decât atât, abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă, iar din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituţionalitate în ceea ce priveşte respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere. Ca atare PSD se va opune acestui demers şi va vota împotriva propunerii legislative a deputatului Tudor Ciuhodaru", se arată în comunicatul citat.

* * *

UPDATE. "Iată o nouă confirmare că PSD rămâne inamicul principal al democraţiei în România", a reacţionat, pe pagina sa de Facebook, şefa PNL Raluca Turcan.

"PSD practic nu suportă libertatea. PSD distruge instituţii, libertăţi fundamentale. Iar PSD nu se va opri! Din cauza PSD avem şi acum menţinut Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar dl. Dragnea se erijează în apărătorul valorilor europene!!! Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu, Ciuhodaru – numele celor mai mari adversari ai valorilor europene. Ei sunt şi principalii adversari ai României!", a declarat Turcan.

* * *

PSD a depus la Senat un proiect de lege care ar putea ţinti (printre altele) spre cei ce protestează pentru schimbarea Guvernului. Concret, proiectul - semnat de senatorul PSD Tudor Ciuhodaru - depus la Senat pe 1 martie prevede pedepsirea cu închisoare între 3 luni şi 6 ani a celor ce întreprind acţiuni pentru "schimbarea ordinii constituţionale sau împiedicarea exercitării puterii de stat", relatează Realitatea.net.

În expunerea de motive, senatorul susţine că proiectul este necesar întrucât europarlamentari de etnie maghiară au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, iar democraţia din România ”nu poate merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, se atacă esenţa statului român”. Însă, în lipsa clară a unor prevederi legea ar putea fi folosită şi pentru pedepsirea protestelor împotriva acţiunilor Guvernului, că tot "bătea şaua" purtătorul de cuvânt al PSD că protestatarii perturbă activitatea Guvernului.

Proiect de lege
Proiect de lege (Elena Calistru)

Ce prevede proiectul concret

Concret, proiectul de lege prevede introducerea unui alineat 3, la articolul 397 din Codul Penal, ce ar urma să aibă această formă:

(3)”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Pe de altă parte, două articole din Constituţie prevăd dreptul la libertatea de exprimare şi dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfăşară paşnic fără arme, ceea ce ar face ca iniţiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituţională.

Astfel, articolul 39 prevede: ”Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”.

Totodată, articolul 30 stipulează: ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Reacţii

Vestea iniţierii acestui proiect de lege nu a fost primită prea bine pe reţelele sociale.

"Parlamentul nostru lucrează. Vă reamintesc că purtătorul de cuvânt al PSD povestea cum protestatarii au împiedicat activitatea guvernului. Deci mare atenţie. A protesta ar putea deveni curând faptă penală", scrie, pe Facebook, Elena Calistru, preşedintele Funky Citizens, ONG ce luptă pentru transparenţă în administraţie.

"Dacă ieşi la protest, poţi să faci închisoare. Dacă furi din banul public sau faci abuz în serviciu, nu mai faci închisoare (cel puţin aşa vor ei să modifice)", scrie o altă persoană.

"E neconstituţional, deci pică propunerea la CCR!", adaugă altă persoană.

Iniţiatorul proiectului, explicaţii

Senatorul PSD Tudor Ciuhodaru a ţinut să precizeze că demersul său vizează strict acţiunile extremiste, revizioniste şi separatiste.

"E proiectul meu, l-am depus încă din mandatul trecut. Se încearcă o uriaşă manipulare acum, nu are nicio legătură cu nimic din ceea ce s-a spus până acum. Am depus proiectul ăsta de lege încă din mandatul trecut. Se referă strict la manifestările extremiste, revizioniste şi separatiste care încalcă articolul 1 din Constituţia României, adică stat suveran, independent, unitar şi indivizibil. Nu are legătură cu nimic altceva, strict la articolul 1 din Constituţia României, ce încalcă acel articol.

Aceste reglementări pe care le propun eu existau în vechiul Cod penal. Nu ştiu de ce domnul Predoiu când le-a transpus nu le-a mai prevăzut. Încălcarea ordinii constituţionale şi îngreunarea exercitării puterii de stat există deja în Codul penal. Eu vin pentru a completa acel vid legislativ punând nişte pedepse mult mai soft, ca să spun aşa, pentru anumite lucruri care nu erau prevăzute. Extremismul, revizionismul şi separatismul nu sunt tolerabile în Europa, cu atât mai puţin în ţara noastră", a declarat, pentru News.ro, Tudor Ciuhodaru.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne