Senator PNL: Atacând din nou legea carantinei, Renate Weber devine “avocatul morţii” în cazul victimelor Covidului

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Senatorul liberal Laura-Iuliana Scântei a criticat în termeni duri decizia Avocatului Poporului de a ataca, din nou, la Curtea Constituţională, legea privind carantina şi izolarea, susţinând că prin acest gest Renate Weber a devenit “avocatul bolii” sau chiar “avocatul morţii” în cazul victimelor provocate de Covid.

„Iresponsabilitatea are în România un nume: Renate Weber. Şi din păcate, dăunează grav sănătăţii şi vieţii cetăţenilor acestei ţări. În ziua în care s-a înregistrat iar, un număr record de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–cov-2 (COVID – 19) - 1.378 persoane (din care 31 la Iaşi) şi alţi 50 de oameni au murit ca urmare a aceluiaşi virus, iresponsabila Renate Weber a apreciat împreună cu organele de partid PSD-ALDE, că e oportun şi benefic pentru cetăţenii noştri să conteste la CCR legea nouă a carantinei şi a izolării (Legea 136/2020). Avocatul Poporului devine astfel “avocatul bolii”, iar din păcate, pentru unii, chiar “avocatul morţii” pentru cei care vor sfârşi de Covid-19 fără şansa de a fi fost ocrotiţi efectiv de stat în faţa virusului purtat liber de cetăţeni contaminaţi şi neizolaţi”, a afirmat senatorul PNL pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, senatorul a criticat faptul că Renate Weber a cerut “vocal” ca pacienţii care se internează pentru orice altă afecţiune (de exemplu, o fractură, probleme cardiace, diabet, etc.) să nu mai fie testaţi pentru coronavirus la internare. „Cu alte cuvinte, să se interneze de-a valma, să punem în pericol şi viaţa celorlalţi pacienţi din spital şi mai ales a medicilor din acel spital”.

„Ministerul Sănătăţii i-a răspuns imediat avocatei care pare să ne vrea pe toţi bolnavi: ‘la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor şi, în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-cov-2, în zona-tampon vor primi toată asistenţa medicală necesară pentru afecţiunea/afecţiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test’. Weber nu s-a lăsat şi a sesizat la CCR şi noua lege a carantinei şi izolării”, a adăugat Laura-Iuliana Scântei.

Senatorul PNL consideră că Renate Weber a acţionat la “ordinele politice” venite din partea PSD şi ALDE şi a acuzat-o că doreşte ca toţi bolnavii “infecto-contagioşi” să circule în comunitate, să stea acasă, ignorând în mod iresponsabil faptul că în cazul anumitor boli extrem de contagioase „măsura izolării la domiciliu nu poate fi niciodată dispusă”.

„Cum ar fi să te intersectezi pe casa scării cu un vecin suferind de Ebola ori cu o vecină având ciumă bubonică ori lepră? Cine are dreptul să spună că o boală contagioasă nu poate fi tratată decât în izolare la spital? Peste tot în lume, în democraţii şi la popoare civilizate, medicii şi epidemiologii sunt cei care sunt ascultaţi. Şi tot din ordinul odios de partid, în vârf de pandemie, Weber vrea să ia românilor care din nefericire s-au îmbolnăvit, şansa de a fi trataţi de medici şi personal sanitar”, a mai declarat senatorul Scântei.

Totodată, senatorul i-a reproşat Avocatului Poporului că vinovaţii pentru lipsa de medici eficienţi, de personal suficient în DSP-uri, de angajaţi suficienţi pentru a face triaje sau anchete epidemiologice nu sunt cetăţenii, ci aceia care „au lăsat goale până şi depozitele de medicamente şi materiale sanitare de primă urgenţă într-o pandemie”, făcând o aluzie la PSD.

„Da, doamnă Weber, nu avem medici suficienţi, da, nu avem personal în DSP-uri să facă faţă avalanşei de îmbolnăviri cauzate de iresponsabilitatea şi cinismul dvs şi al PSD, nu sunt angajaţi suficienţi să facă triaje ori anchete epidemiologice. Ştim cine ne-a lăsat fără medici în România şi de ce. Dar oare cetăţenii sunt vinovaţi, doamnă Weber ori cei pe care îi slujiţi şi care au lăsat goale până şi depozitele de medicamente şi materiale sanitare de primă urgentă într-o pandemie? Detaşarea medicilor şi a personalului sanitar în spitalele ori la DSP-uri care au deficit mare de personal, chiar fără acordul lor, dar cu plata unor drepturi substanţiale (salariu indemnizaţie detaşare de 50%x salariu diurnă 2%xsalariu cazare transport) nu e pe placul PSD şi al avocatei acestuia!”, a susţinut senatorul PNL.

Nu în ultimul rând, Laura-Iuliana Scântei a subliniat că românii au drepturi fundamentale pe care PSD şi Renate Weber nu le respectă, punându-i grav în pericol cu fiecare acţiune iresponsabilă:

1. dreptul de a nu fi contaminat, de a nu fi îmbolnăvit de cei care suferă deja de o boală contagioasă şi de a fi ocrotiţi de autorităţi în acest sens prin legi şi măsuri de izolare ori carantinare.

2. dreptul de a fi tratat într-un spital construit din impozitele plătite de generaţiile familiilor noastre, de medici cu suflet şi cu ştiinţă medicală, plătiţi şi ei azi, de noi toţi, în fiecare lună, indiferent dacă suntem bolnavi ori nu în acea lună şi indiferent dacă mergem sau nu la spitalul public în luna în care ne-am plătit contribuţia de sănătate.

Aflat în centrul unui nou scandal, Avocatul Poporului a explicat care au fost raţiunile pentru care a atacat din nou legea privind carantina şi izolarea la Curtea Constituţională. Mai exact, este vorba despre două articole din noul act normativ.

„Am considerat că ambele articole sunt în contradicţie cu prevederi din Constituţie. Noi considerăm că anumite alineate din lege nu respectă decizia anterioară a CCR. Curtea spusese foarte clar că, atunci când e vorba de internarea obligatorie într-un spital, pentru că este o măsură privativă de libertate, trebuie să fie de ultim resort. Adică, înainte trebuie să se apeleze la alte remedii prin care să se asigure că nu se răspândeşte o boală contagioasă. Acea chestiune a internării 48 de ore vine prin intermediul legii, nu mai sunt etape premergătoare. Şi accesul unei persoane la justiţie pentru a contesta internarea e lipsit de eficienţă, pentru că judecătorul nu va mai putea să facă o evaluare, ci va fi obligat să aplice articolul ca atare”, a afirmat Renate Weber. Detalii aici.