Semnul timpurilor: Manifestanţi furioşi ard steaguri UE pe străzile capitalei bulgare

Protest anti-UE în capitala bulgară Sofia, 11 ianuarie 2018.
Protest anti-UE în capitala bulgară Sofia, 11 ianuarie 2018. (Captură Imagine)

Manifestanţi furioşi au ieşit pe străzile capitalei bulgare Sofia, unii dintre ei dând foc mai multor steaguri UE şi acuzând că sunt ignoraţi de blocul european.

În Sofia, mai multe proteste au fost declanşate în noaptea în care Bulgaria a preluat pentru prima dată preşedinţia Consiliului European, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2018.

Comisari UE şi diverşi invitaţi au participat la ceremonia de deschidere a preşedinţiei în Sofia, printre ei aflându-se preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Publicaţia The Sofia Globe a susţinut că 11 proteste au fost organizate în capitala bulgară în cursul nopţii trecute.

Fostul preşedinte bulgar Rosen Plevneliev a afirmat: “Aceste proteste nu sunt un simbol al acţiunii politice viitoare, dar ne spun ceva important – întreaga elită politică nu şi-a făcut treaba de-a lungul anilor”.

George Pykov, un cetăţean bulgar care în prezent este membru al comisiei executive al ramurii pentru tineret a partidului UKIP şi student la Facultatea de Drept a Universităţii Portsmouth, a declarat pentru Express.co.uk: “UE nu are niciun interes în Bulgaria sau în altă ţară est europeană.

“Problemele care trebuiau rezolvate nu au fost rezolvate şi sunt mulţumit să aud că bulgarii luptă împotriva unei Uniuni expansioniste şi fanatice.

“Eu şi mulţi alţi bulgari care trăim în Marea Britanie sperăm că, într-o zi, vom vedea că Bulgaria va ieşi din UE şi se va alătura Marii Britanii într-un nou viitor independent şi palpitant.

Lilyana Pavlova, ministrul pentru pregătirea Preşedinţiei bulgare a Consiliului European, a afirmat vinerea trecută: “Personal, aş dori ca preşedinţia să nu înceapă cu proteste, indiferent care ar fi obiectivul lor ... întreaga mass media internaţională va fi aici pentru a observa Bulgaria”.

Cel mai mare sindicat al poliţiei din Bulgaria a declarat că a plănuit să întâmpine maşinile oficiale ale UE cu bannere. Sindicatul a cerut de câteva luni o creştere salarială de 15%.

Printre celelalte proteste organizate a fost şi un marş de susţinere a ratificării Convenţiei Consiliului European pentru prevenirea şi combaterea violenţelor împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Aceste proteste au fost organizate după ce, săptămâna trecută, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva planurilor de extindere a staţiunii de schi Bansko. ONG-ul “Pentru Natură” a afirmat că planul aprobat de guvernul bulgar a încălcat Legea pentru Zonele Protejate şi Directiva Europeană privind Habitatele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe