Semnele care arată că sunteţi claustrofob

Semne că sunteţi claustrofob
Semne că sunteţi claustrofob (Facebook)

Claustrofobia reprezintă frica de a nu avea scăpare din spaţii închise. Este o formă de tulburare psihică, anxioasă, prin care o persoană prezintă o teamă intensă şi iraţională faţă de spaţii mici, închise. Bolnavii se simt uşor neliniştiţi când stau timp îndelungat în spaţii închise, sau pot suferi atacuri de panică în locuri mici ca avioane, trenuri, lifturi, magazine. Sunt persoane care intră în panică doar la ideea de a se afla în astfel de spaţii.

Un studiu arată că 7% din populaţia lumii este afectată sever de claustrofobie, dar doar un mic procent din aceasta primeşte un tratament adecvat. Claustrofobia se dezvoltă când mintea face asocierea între locurile mici şi un pericol iminent. Derivă ca o consecinţă a unui eveniment traumatic din copilărie, iar debutul poate avea loc oricând.

Semne că sunteţi claustrofob

Acestea sunt semnele care vă arată că suferiţi de această fobie:

- Transpiraţia abundentă, pulsul accelerat, tremuratul mâinilor şi al picioarelor în spaţii mici, cu multe persoane în jur;

- Apariţia atacului de panică înainte sau după intrarea într-o încăpere îngustă, cum ar fi liftul;

- Senzaţia de greaţă şi de sufocare atunci când sunteţi prins(ă) într-o mulţime de oameni;

- Greutate în respiraţie şi apariţia hipertensiunii;

- Dureri de cap apărute brusc, fix în momentul în care intraţi într-o încăpere îngustă.

Semne că sunteţi claustrofob. Cauzele claustrofobiei

Din păcate, cauzele claustrofobiei nu se cunosc. Specialiştii susţin că persoanele care au atacuri de panică în general, pot dezvolta în timp şi claustrofobie. Sentimentul este acela că nu reuşiţi să scăpaţi sau că vă aflaţi într-o situaţie limită, iar creierul asociază locurile strâmte cu un pericol iminent.

Claustrofobia poate fi şi rezultatul unui incident traumatizant din copilărie sau se poate moşteni şi genetic.

Semne că sunteţi claustrofob. Cum se tratează claustrofobia

Claustrofobia se tratează ca orice boală anxioasă, psihică şi tratamentul se aplică doar în unităţile specializate. Nu există un tratament specific, însă există mai multe proceduri care pot fi aplicate, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Medicii recomandă anumite medicamente, terapii comportamentale sub supraveghere constantă, hipnoză, psihoterapie, consiliere, programe speciale pentru bolnavii de fobii.

Sub nicio formă nu este recomandat tratamentul prin înfruntarea fricii, cum ar fi de exemplu mersul voluntar în astfel de spaţii mici în încercarea de a trece peste această problemă. Această metodă poate duce la agravarea bolii, susţin psihoterapeuţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură