Semne ale colapsului puterii politice a lui Zhou Yongkang

Petiţia semnata de 300 de sateni din satul Zhouguantun, provincia Hebei, cerând eliberarea lui Wang Xiaodong - practicant Falun Gong -, a zguduit cercul liderilor de top ai Chinei.
Petiţia semnata de 300 de sateni din satul Zhouguantun, provincia Hebei, cerând eliberarea lui Wang Xiaodong - practicant Falun Gong -, a zguduit cercul liderilor de top ai Chinei. (The Epoch Times)

O manipulare mai puţin severă a incidentelor legate de Falun Gong în China în ultimele săptămâni, arată că puterea şefului securităţii chineze, Zhou Yongkang, şi influenţa acestuia, este în declin.

Din 1999, organele de aplicare a legii în China, conduse de Zhou din 2007, au persecutat sistematic practicanţii Falun Gong şi pe oricine îndrăzneşte să le acorde sprijin. Semne recente arată că autorităţile chineze se domolesc în aplicarea persecuţiei. În acelaşi timp, cetăţenii chinezi obişnuiţi încep, în număr tot mai mare, să se ridice în apărarea practicanţilor.

Săptămâna trecută, un caz de mare importanţă împotriva a 300 de săteni care au îndrăznit să susţină public Falun Gong, a fost respins de către Procuratură. De obicei, Partidul Comunist Chinez (PCC) găseşte orice pretext pentru a urmări un caz care implică Falun Gong. De data aceasta, instanţa a citat o "lipsă de probe", şi l-a înapoiat la Biroul local de Securitate Publică, pentru investigaţii suplimentare.

Cunoscut sub numele de "Curajosul 300", cazul şocat autorităţile superioare. 300 de săteni chineziau semnat o petiţie de sprijinire a unui practicant arestat - Xiaodong Wang un profesor apreciat de comunitate - rămânând fermi în ciuda zilnicei hărţuiri şi intimidări din partea poliţiei locale, loiale lui Zhou Yongkang.

Zhou aparţine unui grup de figuri politice, informal cunoscut sub numele de facţiunea "mâinilor pătate de sânge', sau "banda din Shanghai" avându-l la vârf pe fostul lider Jiang Zemin. Facţiunea a folosit puterea sa de a efectua persecuţia brutală împotriva practicanţilor Falun Gong din 1999.

Rapoartele afirmă că Zhou însuşi ar fi în curs de investigare şi autoritatea sa asupra Comitetului Afacerilor Politice şi Legislative (CAPL), organul Partidului, care direcţionează aproape toate entităţile de aplicare a legii în China, a fost predată unui subordonat.

Un alt membru de frunte al facţiunii, Bo Xilai, a fost eliminat din toate posturile sale din partid şi este, de asemenea, în curs de investigare.

Şaisprezece funcţionari ai PCC pensionaţi din Zhaotong, provincia Yunan, au publicat o scrisoare deschisă liderilor PCC, pe 9 mai, cerând demiterea lui Zhou Yongkang, şi numind persecuţia împotriva Falun Gong o "pată de nesuportat" şi "ruşine" pentru partid.

Unul câte unul, bătrânii satului au fost chemaţi la interogatoriu de către poliţia locală. Cu toate că vârstnicii oficiali au atins un subiect atât de sensibil politic, rapoartele susţin că poliţiştii au fost calmi şi civilizaţi în manipularea cazului şi l-au tratat ca pe ceva obişnuit.

O inversare bruscă în poziţia mass-media faţă de exerciţiile de qigong cu mişcări lente, care deplasează energia prin corp, ar putea fi posibilă numai cu permisiunea oficialilor PCC. Falun Gong este forma cea mai cunoscută şi practicată de qigong din China.

Deşi qigong-ul este foarte popular în China, după ce persecuţia împotriva Falun Gong a început în 1999, mass-media din China a evitat publicarea de articole care se referă în mod direct la qigong. Dar recent a devenit din nou acceptabil a se discuta public despre qigong în China.

Poate cel mai grăitor semn al declinului puterii lui Zhou este discursul său la un simpozion de pe 25 mai, privitor la Codul de procedură penală din China. A fost vehiculat pe scară largă, faptul că Zhou Yongkang a fost forţat să susţină în mod public drepturile omului, ca o îngenunchiere în faţa vârfului PCC, Hu Jintao şi a premierului Wen Jiabao.

Vorbind la simpozion, Zhou a îndemnat toate nivelurile de aplicare a legii să consolideze sprijinul pentru drepturile omului, şi în cele din urmă să atingă obiectivele de aplicare a legii şi protecţie a drepturilor omului. El a apărut, de asemenea, la televiziunea naţională promovând drepturile omului. Până acum, Zhou nu ar fi vorbit în favoarea drepturilor omului, nici măcar de faţadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe