Semnal puternic de alarmă. Un proiect al Guvernului pune în pericol independenţa energetică a ţării

Plafonarea preţului la gaze, măsură pe care Guvernul îşi propune să o ia la scurtă vreme după ce a fost anunţată de Darius Vâlcov, nu doar că încalcă legislaţia naţională şi obligaţiile asumate ca membru al UE, dar pune în pericol şi independenţa energetică a României, susţine Fondul Proprietatea.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră faţă de intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor naturale din producţia internă la aproximativ 70% din preţul curent de pe piaţă, intenţie ce a fost transpusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice, relatează Hotnews

Potrivit Fondului Proprietatea, o astfel de măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei şi a atractivităţii pieţei pentru investitori, descurajând investiţiile directe străine în ţară. De asemenea, independenţa energetică a României va fi pusă în pericol, iar ţara s-ar putea afla în situaţia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preţuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea pârghii de control.

Mai mult, în cazul în care va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant atât legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale, mai arată Fondul Proprietatea.

Potrivit acestuia, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu şi posibil şi a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuţiilor industriei de gaze la bugetul de stat.

În calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinşi şi îngrijoraţi că Guvernul ar putea şterge cu buretele ani întregi în care şi-a construit credibilitatea în faţa comunităţii internaţionale, printr-o singură decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România şi investitorii instituţionali internaţionali au investit cu bună credinţă în piaţa de capital din România, în companii precum Romgaz şi OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiţii distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunţarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuşeşte să şteargă peste 600 de milioane RON1 din valoarea propriilor investiţii în Romgaz şi OMV Petrom, precum şi peste 1,45 miliarde RON2 din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi", a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

In aceste condiţii, Fondul Proprietatea cere Guvernului să retragă proiectul de hotărâre şi să protejeze principiile pieţei libere pe care se bazează economia României, cât şi angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru asigurarea dezvoltării sustenabile şi pe termen lung a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie