Semnal de alarmă: "România e adusă la marginea prăpastiei financiare după primul an de guvernare PSD-ALDE"

România a scăzut continuu în rating din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi, însă, mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiştii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor, a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui.
PSD vs România
PSD vs România (Claudiu Năsui)

România este adusă la marginea prăpastiei financiare după primul an de guvernare PSD-ALDE, a tras un semnal de alarmă marţi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Fitch Ratings este agenţia care stabileşte un important set de rating-uri de ţară. România a scăzut continuu în rating în ultimii ani din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi. Însă mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiştii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor. Ei avertizează asupra creşterii rapide a salariilor ce depăşeşte creşterea productivităţii, reprezentând un risc la adresa stabilităţii macroeconomice. Fitch estimează deficitul de cont curent la 3,4% din PIB pentru 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, şi estimează o creştere de cel puţin 50 de puncte de bază a dobânzii în 2018. Conform estimărilor Fitch, la sfârşitul lui 2017 s-a înregistrat o creştere a raportului dintre cât datorează România şi cât se produce într-un an în ţară la 38%, de la 37,6% cât era în 2016", a remarcat Năsui.

Potrivit deputatului, suntem în contextul în care contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro în 2017, în creştere cu 84,79% comparativ cu 2016, după cum a comunicat chiar Banca Naţională a României, iar conform Comisiei Europene, deficitul fiscal structural al ţării este estimat la 3,3% din PIB în 2017, adâncindu-se în doi ani cu trei puncte procentuale.

"Analiştii Fitch explică faptul că bugetul pe 2018 va avea ca rezultat o deteriorare suplimentară, contrară reglementărilor fiscale şi ale UE, România riscând să reintre în procedura de deficit excesiv, din care a ieşit abia în 2013. În acest context vedem guvernanţii la acest început de an cum mai degrabă măresc decât să scadă cheltuielile nesustenabile angajate în 2017", a precizat Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne