Semnal de alarmă: "România e adusă la marginea prăpastiei financiare după primul an de guvernare PSD-ALDE"

România a scăzut continuu în rating din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi, însă, mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiştii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor, a atras atenţia deputatul Claudiu Năsui.
PSD vs România
PSD vs România (Claudiu Năsui)

România este adusă la marginea prăpastiei financiare după primul an de guvernare PSD-ALDE, a tras un semnal de alarmă marţi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Fitch Ratings este agenţia care stabileşte un important set de rating-uri de ţară. România a scăzut continuu în rating în ultimii ani din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi. Însă mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiştii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor. Ei avertizează asupra creşterii rapide a salariilor ce depăşeşte creşterea productivităţii, reprezentând un risc la adresa stabilităţii macroeconomice. Fitch estimează deficitul de cont curent la 3,4% din PIB pentru 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, şi estimează o creştere de cel puţin 50 de puncte de bază a dobânzii în 2018. Conform estimărilor Fitch, la sfârşitul lui 2017 s-a înregistrat o creştere a raportului dintre cât datorează România şi cât se produce într-un an în ţară la 38%, de la 37,6% cât era în 2016", a remarcat Năsui.

Potrivit deputatului, suntem în contextul în care contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro în 2017, în creştere cu 84,79% comparativ cu 2016, după cum a comunicat chiar Banca Naţională a României, iar conform Comisiei Europene, deficitul fiscal structural al ţării este estimat la 3,3% din PIB în 2017, adâncindu-se în doi ani cu trei puncte procentuale.

"Analiştii Fitch explică faptul că bugetul pe 2018 va avea ca rezultat o deteriorare suplimentară, contrară reglementărilor fiscale şi ale UE, România riscând să reintre în procedura de deficit excesiv, din care a ieşit abia în 2013. În acest context vedem guvernanţii la acest început de an cum mai degrabă măresc decât să scadă cheltuielile nesustenabile angajate în 2017", a precizat Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne