Semnal de alarmă lansat de jurnalişti: Peste 900.000 de voturi, înregistrate în condiţii neclare

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

De ce Opoziţia, ziariştii, DNA, SRI sau ONG-uri nu se ocupă de cele 11% din voturi pe listele suplimentare, se întreabă miercuri jurnaliştii de la Hotnews, lansând o provocare mai multor jurnalişti cunoscuţi să investigheze dacă o parte dintre acestea reprezintă o fraudă.

Constatând că au trecut deja două zile de la încheierea votului din turul 1 şi aproape nimeni nu discută despre cele aproape 11 % din voturi exprimate pe listele suplimentare (un vot de 8 ori mai mare ca cel din diaspora), redactorul-şef al publicaţiei citate, Cristian Pantazi, ridică mai multe aspecte: cum s-a ajuns ca 11% dintre votanţi să fie în afara localităţii? Cine sunt turiştii ori studenţii din judeţele din sud fruntaşe - Giurgiu, Olt, Călăraşi, Ilfov, Mehedinţi, Teleorman?

"Miza disecării acestui vot pe listele suplimentare e enormă pentru a avea imaginea corectă asupra votului românilor. Dacă o parte însemnată din aceste voturi reprezintă o fraudă, atunci rezultatele anunţate până acum sunt viciate de fraudă. Hotnews.ro a scris că sunt mari semne de întrebare legate de aceste voturi. Instrumentele noastre au fost informaţiile publice şi bunul simţ: statisticile de la BEC din ziua votului, comparaţia cu statisticile de la alegerile din 2009", scrie jurnalistul.

Hotnews.ro va cere în cursul zilei copii ale listelor suplimentare de la BEC, însă, fiindcă este vorba de peste 900.000 de voturi date pe aceste liste, încrucişarea numelor va fi o operaţiune laborioasă. Pantazi susţine că nu putem trece atât de uşor peste faptul că 11% din voturi au fost înregistrate în condiţii neclare, motivând că investigarea acestui vot e de maxim interes public.

"Dar ce face Opoziţia? De ce reprezentanţii PDL, PNL, PMP, ai Monicăi Macovei nu cer public explicaţii despre cele 11% din voturi? Societatea civilă ce face? Sunt o mulţime de ONG-uri cu capacitate de analiză şi sinteză care ar putea fi interesate de acest subiect. O mână de ajutor nu ar strica. SRI ce face? A constatat SRI ceva suspect, sau votul pe listele suplimentare a fost perfect corect? Sau nominalizare lui George Maior ca posibil premier de către candidatul Victor Ponta a anesteziat întreaga instituţie? DNA - altădată extrem de interesat de fraudele de la votul pentru demiterea preşedintelui - are ceva de spus despre votul pe listele suplimentare din 2 noiembrie 2014? A primit vreo sesizare de la serviciile de informaţii, de la partide? Are vreo informaţie care să permită declanşarea unor verificări?", se întreabă Pantazi.

În încheiere, jurnalistul le lansează o provocare "amicală" lui Cătălin Tolontan, Moise Guran, Liviu Avram, Sorina Matei, Dan Turturică, Mircea Marian să investigheze acest subiect.