Seism politic în Portugalia. Fostul premier, arestat

Premierul Portugaliei, Jose Socrates.
Premierul Portugaliei, Jose Socrates. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul premier socialist al Portugaliei, José Socrates, a fost arestat vineri la sosirea pe aeroportul din Lisabona. Acesta este vizat într-o anchetă pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie, care a declanşat un seism politic la Lisabona, relatează AFP. Socrates ar face parte dintr-un grup infracţional din care au mai fost arestate alte patru persoane, în cursul ultimelor zile.

Ancheta organelor anticorupţie vizează operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, a precizat Ministerul Public.

La ultimele acţiuni de colectare a dovezilor şi informaţiilor, autorităţile de la Lisabona au folosit 60 de funcţionari ai Justiţiei, ai corpurilor vamale şi ai poliţiei.

Arestarea fostului premier, membru al Partidului Socialist, survine la numai o săptămână după izbucnirea unui scandal de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale rezervate investitorilor străini, care a determinat arestarea unor funcţionari de rang înalt.

Seismul politic a generat, duminică, demisia ministrului de Interne al Guvernului de centru-dreapta, Miguel Macedo, care consideră că aceste schimbări i-au afectat ”autoritatea politică”.

Jose Socrates, în vârstă de 57 de ani, a aderat la Partidul Socialist în 1981, a preluat conducerea partidului în 2004 iar în perioada 2005-2011 a condus guvernul de la Lisabona.

Presa internaţională relatează că José Socrates s-ar fi implicat într-o serie de scandaluri controversate pe parcursul celor şase ani de guvernare, inclusiv într-o anchetă de corupţie. De asemenea, presa germană a raportat că este posibil ca diploma universitară a acestuia să nu fie autentică.