Şeful statului nu recunoaşte implicarea Rusiei în războiul de pe Nistru

Cu toate că CEDO a declarat că Rusia s-a implicat în războiul din stânga Nistrului destul de mult, luând în considerare militarii şi armamentul care se află şi acum acolo, Igor Dodon afirmă că războiul de pe Nistru a început din cauză că politicienii de la Chişinău doreau unirea cu România.
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova (Facebook.com)

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon consideră că moldovenii ar trebui să înceteze să-i mai numească pe cei din stânga Nistrului, separatişti, pentru că altfel nu vom reuşi niciodată să reintegrăm ţara. Mai mult decât atât, în opinia acestuia, vinovaţi de conflictul din regiunea transnistreană se fac autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol, şi în nici un caz Federaţia Rusă, chiar dacă a adus armata a 14-a şi armament în regiune, care şi acum se află acolo.

„Noi trebui să recunoaştem că au fost greşeli din partea conducerii de vârf a statului. Noi trebui să încetăm cu mesajele care au fost pe parcursul ultimilor ani, dure, că sunt separatişti, altfel noi n-o să reintegrăm ţara. De aceea în relaţiile cu cei de pe malul stâng al Nistrului, haideţi să recunoaştem greşelile, au murit oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, însă aceea a fost o greşeală a politicienilor atât de la Chişinău şi a celor din stânga Nistrului”, a menţionat şeful statului.

În opinia lui Dodon, războiul de pe Nistru a început din cauză că politicienii de la Chişinău doreau unirea cu România. „Majoritatea cetăţenilor RM doresc reîntregirea ţării. Rezolvarea problemei transnistrene poate avea loc doar dacă va fi dialog. Eu consider că pământul din stânga Nistrului este R. Moldova”, a adăugat Dodon, în timpul unei emisiuni la protv.

La întrebarea moderatoarei, dacă şeful statului, care este un pro-rus înrăit, recunoaşte implicarea Federaţiei Ruse în războiul de pe Nistru din 1992, Dodon a răspuns evaziv, „eu nu ştiu dacă a fost implicată direct sau nu (Federaţi Rusă – n.r.). Greşeli au fost multe, eu aş dori acum să ne uităm în viitor, de aceea îmi propun în viitorul apropiat să merg la Tiraspol, să mă întâlnesc cu cei de acolo şi să începem dialogul”.

Notabil este faptul că preşedintele Dodon face aceste declaraţii, neţinând cont de decizia CEDO care spune clar care a fost rolul FR în războiul de pe Nistru. Ce ţine de federalizarea RM, preşedintele Dodon a menţionat că va ţine cont de poziţia cetăţenilor, urmând să fie organizat un referendum în acest sens pentru a fi modificată Constituţia, şi de poziţia formatului 5 2.

„Ei (autorităţile de la Tiraspol – n.r.) trebuie să înţeleagă că nu au şanse la independenţă, sau să fie subiect al Federaţiei Ruse, acest lucru nu se va întâmpla. Apropo, Federaţia Rusă a aprobat un concept al politicii externe a Rusiei, unde este scris foarte clar că Republica Moldova este stat independent cu Transnistria care are statut special. Şi Găgăuzia are statut special. De aceea cum se va numi procesul, decide nu Dodon. Decidem în primul rând în format 5 2, apoi să se expună cetăţenii RM. Eu consider că odată cu soluţia politică va fi rezolvată şi această problemă”, a specificat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne