Şeful SRI, dezvăluiri despre pesta porcină în comisia condusă de Manda. Plus un avertisment

Eduard Hellvig 24 martie 2015
Eduard Hellvig 24 martie 2015 (Epoch Times România)

Audiat mai bine de 9 ore, directorul SRI, Eduard Hellvig a vorbit joi în Comisia parlamentară de control a activităţii Serviciului şi despre pesta porcină. Potrivit preşedintelui Comisiei, social-democratul Claudiu Manda, prima informare despre pericolul pestei porcine africane a fost făcută în timpul Guvernului Cioloş, iar primul caz de pestă a fost semnalat în iulie 2017, relatează stiripesurse.ro.

Manda a mai susţinut că Hellvig ar fi spus că există pericolul şi a unui alt virus în ceea ce priveşte micile rumegătoare.

"Conducerea SRI ne-a informat că prima informare pe care au avut-o şi pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Previzionau că la graniţa externă a României, legat de porcii mistreţi, să existe riscul ca în România să apară pesta porcină africană. Informările au fost la nivel de prim-ministru, ministru, Autoritate Sanitar-Veterinară. Au fost în total 132 de informări către structuri locale şi centrale. Primul focar a fost în iulie 2017, în Satu Mare, a fost informare în acest sens. Există pericolul unui alt virus în ceea ce priveşte micile rumegătoare. Au informări, a rămas să ne parvină de la SRI informări în acest sens", a declarat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI.

Reamintim că România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Şi, în timp ce unele ferme au fost puse pe butuci iar ţăranii pentru care porcul reprezenta hrana pe iarnă îşi plâng animalele omorâte, există şi oameni care nu au pierdut. Ba dimpotrivă, au capitalizat pe molimă.

Unul dintre aceştia este cel mai cunoscut crescător de porci din România, fiul lui Liviu Dragnea, care şi-a valorificat 10.000 de porci înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui. Altul este naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, Sorin Stănescu, a cărui Farmavet vinde la greu dezinfectanţi pentru combaterea pestei.

Întâmplător sau nu, Sorin Paul Stănescu este, potrivit Recorder, prieten, ba chiar şi partener de afaceri cu Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, instituţia care ar trebui să oprească epidemia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne