Şeful spionajului german: Phenianul îşi foloseşte ambasada din Berlin pentru achiziţionarea de componente pentru rachete

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Coreea de Nord şi-a folosit ambasada din Berlin pentru a achiziţiona componente pentru programul său de rachete, a declarat şeful agenţiei germane de spionaj intern (BfV) unui canal de televiziune.

Niciun membru al personalului ambasadei nord-coreene din Berlin nu a fost disponibil imediat pentru a comenta acuzaţiile.

Într-un program ce va fi difuzat luni de canalul de televiziune german NDR, şeful BfV, Hans-Georg Maassen, a afirmat: “Suntem convinşi că activităţi de achiziţionare au fost desfăşurate de acolo şi care, în opinia noastră, au avut legătură cu programul de rachete şi uneori şi cu programul nuclear nord-coreean.”

El a adăugat că a fost vorba deseori de aşa-numitele componente cu dublă utilizare, care pot fi folosite atât în scopuri civile cât şi militare.

În comentarii publicate de NDR înainte de difuzarea emisiunii, Maassen a afirmat că autorităţile germane au împiedicat astfel de activităţi atunci când le-au descoperit, însă a adăugat: “Nu putem garanta că putem detecta şi preveni acest lucru în toate cazuri”.

Maassen a declarat că este o certitudine că anumite elemente ale programului de lansare de rachete nord-coreene “au fost achiziţionate prin intermediul altor pieţe, sau cumpărători clandestini le-au achiziţionat în Germania”.

Coreea de Nord a sfidat timp de mai mulţi ani sancţiuni multilaterale şi bilaterale printr-un programe de arme care urmăreşte dezvoltarea de rachete nucleare capabile să lovească Statele Unite.