Şeful Securităţii Interne a SUA: Violenţele din Portland nu sunt activităţi criminale obişnuite

Chad F. Wolf, secretarul interimar pentru Securitatea Internă ministrul de interne de facto al SUA
Chad F. Wolf, secretarul interimar pentru Securitatea Internă ministrul de interne de facto al SUA (Eva Marie Uzcategui/Getty Images)

Secretarul interimar al Departamentului Securităţii Interne (DHS), Chad Wolf, a apărat pe 26 iulie decizia administraţiei Trump de a desfăşura agenţi federali de aplicare a legii în Portland după săptămâni de tulburări violente, spunând că protestele din oraş sunt diferite de „activitatea infracţională normală”.

Wolf a făcut comentariile într-un interviu duminică, în care a criticat autorităţile locale din Portland pentru că au pretins că manifestaţiile oraşului sunt paşnice. Agenţii federali au fost desfăşuraţi în diferite oraşe din SUA, inclusiv Portland, pentru a proteja un tribunal federal care fusese atacat.

Wolf şi administraţia Trump s-au confruntat cu critici din partea primarului oraşului Portland, Ted Wheeler şi a guvernatorului statului Oregon, Kate Brown, ambii democraţi. Cei doi s-au opus trimiterii de ofiţeri DHS în oraş pentru a face arestări.

Wolf a declarat pentru „Sunday Morning Futures” de la Fox News că nivelul violenţei în Portland diferă de al altor oraşe din ţară, care au trecut prin demonstraţii, revolte şi care au cerut „reducerea finanţării poliţiei”.

„Vin înarmaţi cu bolovani, sticle, bâte de baseball, utilaje din construcţii, artificii comerciale, atrăgând această violenţă şi vizând tribunale federale şi ofiţeri de aplicare a legii federale”, a spus Wolf, care descrie situaţia din Portland, care a intrat într-a noua săptămână consecutivă de revolte şi violenţă.

„Este foarte diferit de ceea ce se întâmplă în Chicago, în locuri precum Albuquerque, Kansas City”, a adăugat el. „Acolo vezi criminalitate normală, criminalitate stradală, bande şi traficanţi de droguri.”

Decizia administraţiei Trump de a trimite forţele federale în Portland, Oregon, pentru a proteja clădirile şi monumentele federale a fost criticată pe scară largă. Revolta a început în oraş de la sfârşitul lunii mai, ca urmare a morţii lui George Floyd. Oficialii locali au susţinut că tulburările au escaladat în continuare după ce forţele federale au fost trimise în oraş.

Oficialii locali şi parlamentarii au criticat vehement guvernul federal afirmând că agenţii federali au fost angajaţi în tactici „neconstituţionale” de arestare a protestatarilor. Demonstranţii au susţinut că agenţii federali poartă camuflaj şi echipament tactic fără a avea numere de înregistrare la vedere şi reţin persoane şi le arestează în vehicule nemarcate, acte ilegale, potrivit diferitelor relatări ale mai multor publicaţii americane.

Wolf a contestat acurateţea acestor rapoarte. El a spus că ofiţerii federali poartă echipament de camuflaj care are însemne şi că operaţiunile vizează doar persoanele care săvârşesc fapte penale.

Duminică, Wolf a spus că „infractorii” din Portland au putut continua să stârnească tulburări „cu impunitate” sub conducerea actuală a oraşului.

„Considerăm că guvernanţii oraşului au încurajat un mediu care le permite acestor infractori să comită asemenea acte pe parcursul nopţii, cu impunitate absolută. Este timpul ca Portland să se alăture altor oraşe responsabile din această ţară care lucrează cu forţele de ordine federale pentru a rezolva această violenţă", a menţionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe