Şeful programului nuclear iranian asasinat lângă Teheran

Locul în care a fost asasinat Mohsen Fakhrizadeh în Absard, un mic oraş din estul capitalei Teheran, Iran, 27 noiembrie 2020
Locul în care a fost asasinat Mohsen Fakhrizadeh în Absard, un mic oraş din estul capitalei Teheran, Iran, 27 noiembrie 2020 (Fars News Agency)

Fizicianul iranian Mohsen Fakhrizadeh, prezumtiv şef al programului nuclear al Iranului, a fost împuşcat şi ucis lângă Teheran, a declarat Ministerul Apărării al ţării.

Ministerul Apărării iranian a confirmat că Fakhrizadeh a fost „grav rănit în timpul ciocnirilor dintre echipa sa de securitate şi terorişti şi a fost transferat la spital”, potrivit presei de stat iraniene. Ulterior, fizicianul a murit din cauza rănilor suferite.

Niciun grup terorist nu a revendicat atentatul.

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a opinat că Israelul ar avea un rol în asasinat, fără a oferi detalii sau dovezi. El a scris pe Twitter "teroriştii au ucis astăzi un eminent om de ştiinţă iranian. Această laşitate - având indicii serioase privitoare la rolul israelian - arată un atac disperat al agresorilor".

Zarif a acuzat apoi Uniunea Europeană şi „comunitatea internaţională” că se angajează într-un „dublu standard ruşinos”.

Agenţiile de informaţii occidentale îl considerau pe Fakhrizadeh arhitectul-şef al controversatului program nuclear al Iranului, având rol în supravegherea procesului de producere a unei arme nucleare de către regimul iranian.

Oficialii iranieni au insistat de multă vreme că programul nuclear al ţării are scopuri strict paşnice, deşi, economic vorbind, intenţia de a construi o industrie nucleară într-o ţară bogată în petrol şi gaze naturale nu este justificată.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluţionari Iranieni, trupele de elită ale Iranului, a declarat pe Twitter că Iranul se va răzbuna pentru asasinat.

„Vom lovi ca un tunet ucigaşii acestui martir şi îi vom face să-şi regrete acţiunea”, a scris după incident comandantul Hossein Dehghan, consilier militar al liderului suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei.

Potrivit agenţiei Tasnim News, Fakhrizadeh a fost împuşcat în oraşul Absard, lângă Damavand, care se află la aproximativ 60 de km est de Teheran. Membri ai escortei sale au fost de asemenea ucişi în incident.

Unele rapoarte locale au sugerat că atacatori sinucigaşi ar fi putut fi implicaţi în incident, deşi amănuntul nu este deocamdată dovedit.

Fakhrizadeh a funcţionat ca ofiţer superior al Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC) şi a fost, de asemenea, profesor de fizică la Universitatea Imam Hussein din Teheran.

Unii analişti au sugerat că moartea sa constituie un eveniment de o magnitudine asemănătoare cu cea a asasinării generalului Qassem Soleimani, la începutul acestui an.

Asasinarea generalului Soleimani lângă aeroportul din Baghdad, comandată de Casa Albă şi operată cu drone americane, a avut rolul de a opri expansiunea Iranului în Irak şi de generat reacţii violente din partea Teheranului, inclusiv organizarea mai multor atacuri asupra ambasadei americane din Baghdad.

Numele lui Fakhrizadeh a fost menţionat de premierul israelian Benjamin Netanyahu în 2018. La acea vreme, Netanyahu a spus că oamenii ar trebui „să ţină minte acest nume”.

Rapoartele din 2015 l-au descris omul de ştiinţă ca fiind versiunea iraniană a lui J. Robert Oppenheimer, fizicianul american care a condus Proiectul Manhattan având drept rezultat producerea primelor arme atomice pentru Statele Unite în timpul celui de-al doilea război mondial.

Israelul nu a comentat uciderea fizicianului iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe