Şeful Pentagonului s-a retras din funcţie sub presiunile administraţiei Obama

Preşedintele Barack Obama l-a nominalizat luni pe fostul senator republican Chuck Hagel la şefia Pentagonului.
Preşedintele Barack Obama l-a nominalizat luni pe fostul senator republican Chuck Hagel la şefia Pentagonului. (Mark Wilson / Getty Images)

Secretarul Apărării, Chuck Hagel, se va retrage din funcţie ca urmare a presiunilor cabinetului preşedintelui Barack Obama, au anunţat luni oficialii administraţiei de la Casa Albă.

Hagel este primul consilier senior al lui Obama care părăseşte administraţia în urma înfrângerii suferite de partidul lui Obama la ultimele alegeri legislative, desfăşurate la începutul lunii.

Totodată, echipa de securitate naţională a preşedintelui a fost lovită constant de schimbările din politica externă a Casei Albe, inclusiv de războiul împotriva militanţilor Statului Islamic din Irak şi Siria.

În timp ce Obama a căutat să consolideze Departamentul de politică externă din interiorul Casei Albe, consilierii acestuia l-au criticat pe Chuck Hagel în privat. Oficialii din administraţie sunt de asemenea îngrijoraţi de abilitatea lui Hagel de a transmite poziţia Casei Albe privind politica externă a Statelor Unite.

Hagel are de asemenea propriile frustrări vizavi de Casa Albă. În ultimele săptămâni, acesta a trimis o scrisoare consilierului de securitate naţională Susan Rice, în care precizează că Obama trebuie să formuleze o viziune clară cu privire la poziţia adoptată de administraţie vizavi de preşedintele sirian Bashar al-Assad. Presa susţine că scrisoarea i-a înfuriat pe oficialii de la Casa Albă.

Un oficial senior al Departamentului de Apărare a declarat că Hagel şi-a depus luni demisia iar preşedintele Barack Obama a acceptat-o. Secretarul de stat pentru Apărare, în vârstă de 68 de ani, va rămâne în funcţie până când succesorul său primeşte confirmarea Senatului.

Sub protecţia anonimatului, oficialul senior a adăugat că atât Hagel cât şi Obama ”au considerat că era timpul pentru o nouă conducere la Pentagon”, adăugând că aceştia au discutat aceasta chestiune mai multe săptămâni.

Consilierii lui Hagel au apreciat că acesta pleacă din funcţie într-un moment favorabil, după ce a îndeplinit cu succes mai multe iniţiative majore în domenii precum managementul armelor nucleare şi reforme ale sistemului militar de Justiţie şi ale sistemului militar de Sănătate. Despărţirea de acesta coincide de asemenea şi cu o perioadă de mare incertitudine din cauza cursului în care se îndreaptă campania militară lansată de Obama împotriva grupului Statului Islamic, cât şi de îngrijorările provocate de implicarea Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe