Şeful ONU: Mai multe ţări vor recunoaşte Palestina

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Jure Makovec / AFP / GettyImages)

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a prezis luni că “impulsul” care stimulează tot mai multe ţări să recunoască statul Palestina va creşte în viitorul apropiat.

Ban, care a luat cuvântul în faţa unui comitet ONU pentru drepturile palestinienilor, a cerut Israelului şi Autorităţii Palestiniene să nu mai recurgă la violenţe şi să se întoarcă la discuţiile pentru pace.

“Poporul israelian şi palestinian înfruntă o soartă comună pe un pământ comun”, a spus Ban.

“Guvernele şi parlamentele iau măsuri. Acel impuls se va amplifica”, a adăugat Ban, făcând o referire la recentele mişcări ale unor guverne europene de a recunoaşte statul palestinian.

Printre statele care au acţionat pentru recunoaşterea Palestinei este Marea Britanie. Legiuitorii britanici au votat cu o majoritate covârşitoare pe 13 octombrie în favoarea unei moţiuni neobligatorii pentru “recunoaşterea statului palestinian alături de statul israelian, ca o contribuţie la securizarea unei soluţii negociate cu două state.”

De asemenea, Suedia a anunţat în 30 octombrie că a recunoscut oficial statul Palestina, o mişcare criticată de Israel şi SUA.

Săptămâna trecută, legiuitorii spanioli au adoptat o moţiune prin care au cerut guvernului să recunoască statul palestinian, iar Franţa a anunţat la rândul său un vot viitor asupra acestei chestiuni.

“Noi, ca şi comunitate internaţională, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce este un eşec colectiv şi să prezentăm o soluţie politică pentru conflictul dintre Israel şi palestinieni”, a spus Ban.

“Cercul vicios de distrugere trebuie să înceteze. Cercul virtuos al păcii trebuie să înceapă”, a concluzionat Secretarul general al ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe