Şeful NATO justifică lipsa intervenţiei militare în Siria

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o operaţiune militară în Siria ar fi înrăutăţit situaţia din ţara zguduită de aproape 6 ani de război. Comunitatea internaţională încă dezbate cum să intervină în conflictul sirian.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat duminică în privinţa pericolelor unei intensificări militare a zonelor de război precum Siria, în aceeaşi zi în care Consiliul de Securitate al ONU a plănuit să discute despre înrăutăţirea crizei în oraşul sirian Alep.

Stoltenberg a declarat ziarului german Bild am Sonntag că o misiune militară în Siria, care este zguduită de un război civil sângeros de aproape 6 ani, ar fi putut chiar să înrăutăţească situaţia. „Uneori este corect să folosim mijloace militare – precum în Afganistan. Dar uneori, costurile misiunilor militare sunt mai mari decât beneficiile lor”, a precizat el.

O soluţie militară nu duce întotdeauna la un sfârşit pozitiv, a adăugat Stoltenberg. „Dacă fiecare problemă, fiecare catastrofă umanitară ar fi rezolvată cu forţa militară atunci am ajunge într-o lume cu mai multe războaie şi suferinţe.”

În acelaşi ziar, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a criticat bombardarea civililor de către forţele armate ruse şi siriene. „Nici poporul sirian şi nici comunitatea internaţională nu vor uita cruzimea [acţiunilor lor] în Alep, care nu este justificată. Toţi cei responsabili pentru utilizarea de gaz otrăvitor şi bombe asupra spitalelor şi copiilor nu se mai pot întoarce la normal.”

ONU ia în considerare o nouă rezoluţie

Luni, Consiliul de Securitate al ONU va vota asupra unei rezoluţii prezentate de Franţa care cere ca organizaţia internaţională să primească acces imediat şi necondiţionat în Alep şi alte zone asediate ale ţării. Rezoluţia cere ca forţele ONU aflate deja în Siria să fie trimise din nou pe teren pentru a monitoriza neutru, a observa direct şi a raporta asupra evacuărilor”, conform Associated Press. În plus, rezoluţia subliniază nevoia evacuărilor voluntare de civili.

Delegaţia franceză la ONU a declarat vineri că a primit un suport puternic din partea celorlalţi membri ai Consiliului.

Deşi ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat la începutul săptămânii trecute că va examina rezoluţia, nu este pe moment clar dacă Consiliul o va adopta. Ciurkin şi-a exprimat de asemenea scepticismul faţă de faptul că forţele ONU ar putea fi retrimise pe teren atât de repede.

Conform ONU, aproximativ 40.000 de civili şi rebeli rămân blocaţi în zonele estice ale oraşului Alep, care a văzut recent unele dintre cele mai sângeroase lupte din întreg războiul sirian.