Şeful MI5 atenţionează că o grupare din Siria ar putea lansa atentate în Occident

Grupuri de rebeli înarmaţi
Grupuri de rebeli înarmaţi (STR / AFP / Getty Images)

Directorul general al MI5 din Marea Britanie, Andrew Parker, a atenţionat joi, la o zi după atentatul terorist de la sediul unei publicaţii pariziene, că o grupare islamistă extremistă din Siria planifică ”atentate de mare amploare” în Occident.

De la Londra, şeful serviciului britanic de informaţii interne a subliniat că există posibilitatea ca militanţii islamişti care luptă în Siria să ia parte la acest fel de atacuri.

Andrew Parker a explicat că Statul Islamic, o grupare care a ocupat teritorii semnificative în Irak şi Siria, reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Occident.

Confruntată cu o ofensivă militară din partea unei coaliţii militare conduse de Statele Unite, gruparea teroristă Statul Islamic a avertizat în repetate rânduri cu atacuri teroriste în Occident.

”Ne confruntăm cu comploturi mai complexe şi mai ambiţioase care urmează modul de abordare al (...) Al-Qaeda şi al imitatorilor săi”, a declarat acesta.

Directorul general al MI5 a adăugat că mai există o ”grupare de terorişti fanatici Al-Qaeda în Siria” care planifică atentate împotriva Occidentului.

Anunţul oficialului britanic survine în contextul în care, miercuri, Parisul a fost lovit de două atentate, la sediul ziarului Charlie Hebdo, unde au existat 12 morţi, şi lângă o staţie de metrou din suburbiile capitalei, unde a fost ucisă o persoană, iar alta a fost rănită.

Explicând că instituţia şi partenerii săi lucrează la capacitate maximă, Andrew Parker a precizat că serviciile teroriste ar avea nevoie să dispună de puteri sporite pentru a identifica şi supraveghea suspecţii.

Ca răspuns la incident, miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor organiza, duminică, la Paris, o reuniune pe tema securităţii şi stabilităţii în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe