Şeful Marinei Regale a Marii Britanii avertizează Iranul că va menţine o prezenţă militară în Golf

Petrolierul Stena Impero
Petrolierul Stena Impero (Screenshot)

Primul Amiral al Marii Britanii şi şef al Statului Major al Marinei, Tony Radakin, a declarat că pericolul pe care îl reprezintă Iranul pentru transportul britanic „nu a dispărut” în Golf, după detenţia tancului petrolier britanic Stena Impero, în strâmtoarea Hormuz, de către nave iraniene în luna iulie a acestui an.

În iulie, Iranul a reţinut un tanc petrolier sub pavilion britanic în Strâmtoarea Hormuz sub acuzaţia de încălcare a normelor maritime. Sechestrul a fost precedat de reţinerea unui supertanc petrolier iranian de către autorităţile din Gibraltar, sub presiune britanică. Nava era acuzată că ar fi transportat ţiţei iranian către Siria cu încălcarea sancţiunilor UE. Deşi autorităţile iraniene au negat, acest lucru a fost dovedit ca fiind adevărat câteva săptămâni mai târziu, când ţiţeiul a fost descărcat în largul coastei siriene, în zona Tartus, unde Rusia deţine o bază militară.

Într-un interviu acordat BBC pentru prima dată de când a fost promovat în funcţia de şef operativ al Marinei Regale, Radakin a subliniat că Marea Britanie doreşte să „detensioneze” tensiunile cu Iranul, dar în prezent a decis să menţină o prezenţă militară crescută în regiunea Golfului.

Royal Navy a adăugat distrugătorul HMS Defender la fregata sa HMS Montrose, deja staţionată în regiune după criza din iulie.

„Trebuie să reacţionăm atunci când o naţiune precum Iranul este agresivă”, a spus amiralul Radakin în timpul vizitei sale în regiune, citat de BBC.

Şeful Marinei Regale a insistat, de asemenea, ca Marea Britanie să continue să participe la Operaţiunea Sentinel din Golf, conduse de SUA, în ciuda faptului că nu a acceptat politica administraţiei Trump cu privire la Iran.

Amiralul Radakin a renunţat, de asemenea, la opţiunea de a se alătura operaţiunilor europene iniţiate de Franţa în regiune, spunând că, deşi salută iniţiativa, există „motive practice” pentru ca Londra să rămână parte a coaliţiei maritime conduse de Washington.

Tensiunile dintre Londra şi Teheran au crescut dramatic în această vară, după ce tancul britanic Stena Impero a fost reţinut de Gărzile Revoluţionare Islamice din Iran în Strâmtoarea Hormuz, la 19 iulie 2019.

Nava a fost acuzată de ignorarea instrucţiunilor autorităţilor locale de trafic maritim şi oprirea transponderului său, toate afirmaţiile fiind negate de autorităţile britanice, care au acuzat Iranul că se implică în „piraterie”.

Şapte dintre cei 23 de membri ai echipajului au fost eliberaţi în septembrie şi au plecat din Iran, iar ceilalţi marinari au rămas la bord pentru ca nava să poată părăsi portul.

Stena Impero a ajuns la Dubai la sfârşitul lunii septembrie, după două luni de detenţie în Republica Islamică.

Detenţia tancului a fost precedată de interceptarea şi confiscarea petrolierului iranian Grace 1, care şi-a schimbat numele în Adrian Darya 1. Nava a fost reţinută de puşcaşii marini britanici în Gibraltar la 4 iulie.

Autorităţile britanice au declarat că SUA a fost informată că nava iraniană transporta ţiţei în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse Damascului. Teheran consideră că măsura era un act de "piraterie" la acea vreme şi a cerut eliberarea imediată a navei. Deşi a fost eliberată după câteva săptămâni de autorităţile din Gibraltar, în pofida presiunilor americane de a continua sechestrul şi a emiterii unui mandat de reţinere a navei de către SUA, sechestrul navei a tensionat relaţiile dintre Iran şi Marea Britanie la cele mai înate niveluri din ultimii zeci de ani.