Şeful MAI: Afirmaţia Vioricăi Dăncilă că raportul "10 august" era desecretizat 90% e un fake news

Marcel Vela
Marcel Vela (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat joi seara, la postul B1.ro, că a fost nevoie ca raportul evenimentelor din 10 august să fie desecretizat pentru ca oamenii să afle adevărul. Totodată, Vela a catalogat afirmaţiile social-democraţilor potrivit cărora raportul ar fi fost desecretizat în procent de 90% drept un fake news.

„Toate instituţiile au fost operative, deschise şi au fost de acord, trimiţând avizele necesare. Luni am promis că voi desecretiza dosarul săptămâna aceasta [...] şi azi, la ora 9:00, a fost desecretizat raportul”, a declarat Marcel Vela.

Întrebat despre declaraţiile predecesorilor săi din PSD, care au spus că nu au putut desecretiza raportul pentru că s-au opus mai multe instituţii, Vela a răspuns: „Fiecare cu abilităţile manageriale, cu stilul, cu abordările noastre. Nu vreau să vorbesc de ce putea sau nu să facă domnul Fifor, eu ştiu că am putut”.

„Eu dacă eram în locul domnului Fifor atunci şi voiam să desecretizez, aveam voinţa politică şi managerială, ieşeam şi spuneam public: ‘instituţia X, Y, Z nu vrea să îmi dea, dragi români, şi din acest motiv, noi, PSD-ul [...], deşi dorim să aflăm adevărul, deşi dorim să vă prezentăm situaţia din 10 august, se opun nişte instituţii‘. Acum, după ce eu îl desecretizez domnul Fifor face pe... cum să zic eu, că nu vreau să-l jignesc... face asemenea afirmaţii, mi se par tardive şi puţin electorale”, a declarat Marcel Vela.

Totodată, şeful Ministerului de Interne a dorit să explice cum ar fi decurs lucrurile dacă dosarul ar fi rămas secret şi de ce afirmaţia Vioricăi Dăncilă şi a lui Mihai Fifor cum că ar fi fost desecretizat parţial este una falsă.

„Raportul a fost trimis la DIICOT dar cu clarificarea şi clasificarea de 'SECRET'. În acest context DIICOT poate lua ce este în dosar şi eu ca senator am citit acest raport dar nu poate fi folosit public. Nu pot să spun ce am citit, pentru că este sub protecţia legii. Parlamentarii au putut să îl citească, procurorii pot afla date din el, este la dispoziţia lor, dar există o problemă pe care domnul Fifor nu o explică.

Sau doamna Dăncilă, am înţeles că a spus astă-seară că 90% au desecretizat ei raportul, ceea ce e un fake news, adică nu au desecretizat nimic. Eu am numit comisia prin ordinul ministrului care a desecretizat tot raportul, nu e o comisie formată care are o decizie de a secretiza 85% sau 90% din raport şi 10% ar fi rămas secretizat pentru că nu ştiu ce instituţii nu ar fi răspuns domnului Fifor, doamnei Carmen Dan sau doamnei Dăncilă.

În această situaţie dosarul există la dispoziţia DIICOT poate fi folosit ca şi 'secretizat' în rechizitoriu şi în urmărirea penală, dar cei acuzaţi, poate unii nu au certificat ORNIS, nu pot să îl citească şi să-şi constituie apărarea. Şi în această situaţie ancheta penală nu are niciun efect. Să presupunem că toţi cei acuzaţi au certificat ORNIS, să presupunem că toţi avocaţii au certificat ORNIS şi judecătorii judecă acest caz fără public”.

Marcel Vela a adăugat că „pe noi ca români ne interesează să aflăm şi noi adevărul şi şedinţa să fie publică, pentru că ceea ce s-a întâmplat în 10 august să nu se mai întâmple niciodată în istoria României”.

„Dincolo de violenţe, dincolo de abordarea instituţiilor statului faţă de cetăţeni, de pata aruncată de Jandarmerie, există o dorinţă şi în Ministerul de Interne, şi în opinia publică şi la jurnalişti să clarificăm toate aspectele legate de 10 august. Eu n-am făcut decât un umil gest de a pune umărul la această dorinţă a opiniei publice”, a conchis ministrul de Interne.

Surse apropiate dosarului aflat pe masa DIICOT au declarat, pentru hotnews.ro, că din raportul desecretizat reiese că fosta şefă MAI Carmen Dan, care se afla în concediu în 10 august 2018, a venit la biroul de la Ministerul de Interne şi a preluat comanda operaţiunilor în jurul orei 12:00.

Potrivit surselor citate, Carmen Dan a preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată. Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat.

Raportul prezintă detaliat misiunile, unităţile efective deplasate în zona Pieţei Victoria şi desfăşurarea evenimentelor pe ore şi minute.

10 august 2018

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.