Şeful forţei aeriene israeliene ajunge la Moscova

General-maiorul israelian Amikam Norkin
General-maiorul israelian Amikam Norkin (Captură Foto)

Şeful Forţei Aeriene a Israelului va călători la Moscova joi, pentru a purta discuţii, în contextul doborârii unui avion militar de supraveghere rusesc deasupra coastei Siriei, ucigând cei 15 soldaţi ruşi aflaţi la bord.

Rusia a recunoscut că forţele antiaeriene ale aliatului său Siria au doborât din greşeală avionul Il-20, însă a învinuit de asemenea Israelul pentru desfăşurarea unui atac cu avioane de vânătoare asupra forţelor siriene în aproximativ aceeaşi perioadă, potrivit RFE/RL.

Israelul a afirmat marţi că bateriile antiaeriene siriene “au tras la întâmplare” şi au eşuat să se asigure că niciun avion rusesc nu se afla în aer în timpul incidentului din 17 septembrie.

Rusia, împreună cu Iranul, l-a susţinut pe preşedintele sirian Bashar al-Assad pe parcursul războiul civil din ţară, care durează de peste şapte ani şi a început în martie 2011 printr-o campanie guvernamentală de suprimare a protestelor anti-guvernamentale.

Sprijinul aerian rusesc a fost crucial şi l-a ajutat pe Assad să combată rebelii islamişti şi pe cei susţinuţi de Occident şi să rămână la putere.

Armata israeliană a susţinut că generalul-maior Amikam Norkin şi alţi ofiţeri de rang înalt vor călători la Moscova pentru “a prezenta un raport al evenimentelor referitor la toate aspectele, inclusiv informaţiile de dinaintea misiunii şi descoperirile făcute de ancheta [Forţelor de Apărare ale Israelului]”.

Armata a declarat că delegaţia “va prezenta încercările continue ale iranienilor de a transfera arme strategice organizaţiei Hezbollah ... şi de a stabili o prezenţă militară iraniană în Siria”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a oferit Rusiei “toate informaţiile necesare” pentru a investiga incidentul.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a discutat telefonic cu Netanyahu în 18 septembrie, a precizat că incidentul a fost “un lanţ de circumstanţe accidentale tragice”.

Dar el a adăugat că Rusia trebuie să afle neapărat ce s-a întâmplat şi a precizat că a acceptat oferta Israelului de a-i furniza informaţii, adăugând că guvernul său va studia detaliile.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale au atacat un loc controlat de sirieni în care se efectua un transfer de arme către militanţii Hezbollah susţinuţi de Iran, adăugând că avioanele israeliene se aflau deja în spaţiul aerian israelian când Siria a lansat rachetele care au doborât avionul rusesc Il-20.

Israelul a insistat că a avertizat forţele ruseşti din timp cu privire la raidul său, în conformitate cu acordurile încheiate anterior.

Ministerul rus al Apărării a insistat că avertismentul israelian a venit la mai puţin de un minut înainte de atacul avioanelor israeliene şi a acuzat armata israeliană că a folosit avionul rusesc ca o acoperire pentru a scăpa de sistemele de apărare siriene.

Între timp, oficiali americani şi-au exprimat regretul pentru incident, insistând că forţele americane nu au fost implicate în doborârea avionului rusesc.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, a criticat Iranul, care aparent a livrat armament sofisticat luptătorilor Hezbollah.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că doborârea avionului rusesc este un “lucru foarte trist” şi că “situaţia nu este una bună”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe