Seful DNI: se amplifică ameninţarea pentru un atac cibernetic devastator asupra infrastructurii SUA

Semn no bullshit
Semn no bullshit (Captură Youtube)

Dan Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii al Statelor Unite (DNI), a avertizat vineri că se amplifică ameninţarea pentru un atac cibernetic devastator asupra infrastructurii critice americane, precizând că „luminile de avertizare sunt roşii din nou”, la aproximativ două decenii după atacurile din 11 septembrie 2001.

Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord lansează zilnic atacuri cibernetice asupra reţelelor de calculatoare ale agenţiilor guvernamentale federale, de stat şi locale, ale corporaţiilor şi instituţiilor academice americane, a susţinut Coats, potrivit Reuters.

Dintre cele patru state amintite, „Rusia este cel mai agresiv actor străin, fără îndoială”, a adăugat el.

Coats a făcut remarcile la Institutul Hudson, un think tank, după ce Departamentul Justiţiei a anunţat inculparea a 12 ofiţeri de informaţii ai armatei ruse pentru piratarea, în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016, a computerelor candidatei democrate Hillary Clinton şi ale Partidului Democrat.

Inculparea şi comentariile lui Coats au avut loc cu doar trei zile înainte ca preşedintele american Donald Trump să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin în Helsinki, primul summit oficial al preşedintelui american cu şeful de la Kremlin.

Summitul va începe cu discuţii faţă în faţă între cei doi lideri, în timpul cărora Trump a declarat că va discuta despre opinia serviciilor de informaţii americane potrivit căreia Rusia a folosit atacuri cibernetice şi alte mijloace pentru a se amesteca în alegerile prezidenţiale din 2016 – o acuzaţie negată de Moscova.

Coats a avertizat că posibilitatea unui „atac cibernetic devastator asupra infrastructurii noastre critice”, lansat de un actor străin, este în creştere.

În plus, Coats a asociat atacurile cibernetice zilnice cu „activităţile alarmante” pe care agenţiile americane de informaţii le-au detectat înainte ca Al-Qaeda să desfăşoare atacurile din 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA.

„Sistemul emitea o lumină intermitentă roşie. Acum ne aflăm la aproximativ două decenii mai târziu şi sunt aici pentru a spune că luminile de avertizare sunt din nou roşii”, a adăugat directorul Serviciului Naţional de Informaţii al Statelor Unite.

Coats a afirmat că guvernul american nu a detectat deocamdată acele tipuri de atacuri cibernetice şi intruziuni despre care oficiali ai SUA au declarat că au fost lansate de Rusia pentru a interfera cu rezultatul alegerilor din 2016.