Şeful DIICOT, nemulţumit de ordonanţa care modifică competenţele instituţiei

Ordonanţa de urgenţă vizând "optimizarea" DIICOT adoptată miercuri de Guvern nu cuprinde toate instrumentele necesare bunei funcţionări a instituţiei, remarcă Horodniceanu, precizând că scoaterea dosarelor fiscale de sub competenţa serviciului nu reprezintă dorinţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
DIICOT
DIICOT (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorul-şef al DIICOT Daniel Horodniceanu şi-a exprimat joi nemulţumirea cu privire la modificarea unor competenţe ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în urma unei ordonaţe adoptate miercuri de Guvern cu scopul declarat de a optimiza activitatea instituţiei, relatează Agerpres.

Astfel, Horodniceanu a precizat că ordonanţa nu cuprinde toate instrumentele necesare bunei funcţionări a DIICOT, instrumente ce au făcut obiectul unui proiect de lege prezentat Ministerului Justiţiei încă din 2015.

"Într-un grup de lucru am făcut o analiză pe necesităţi în ceea ce priveşte activitatea anterioară a DIICOT. Am identificat o serie de instrumente care erau necesare şi care urmau să fie baza unei strategii viitoare a dezvoltării DIICOT. Acestea au fost puse într-un proiect de lege, pe care l-am prezentat Ministerului Justiţiei încă din 2015 şi care a fost postat pe site-ul ministerului în luna aprilie 2016. Pe 16 noiembrie 2016, a fost emisă ordonanţa de urgenţă a Guvernului", a declarat Horodniceanu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Horodniceanu a mai acuzat că DIICOT a avut "tot timpul" o opoziţie din partea Ministerului de Interne, în legătură cu preluarea poliţiştilor de la Judiciar.

"Am avut tot timpul o opoziţie de la mai multe ministere, în special de la Ministerul de Interne. (...) În proiectul iniţial, se stipula preluarea de către DIICOT a 290 de poliţişti, care urmau să se constituie în unităţi de suport", a precizat Horodniceanu.

De asemenea, întrebat dacă îl nemulţumeşte ceva la ordonanţă, Horodniceanu a confirmat: "Sigur că da. Sunt vizibile. Uitaţi-vă la proiectul depus pe site-ul MJ în aprilie 2016 şi la ce a ieşit ieri. Unităţile de suport care erau prevăzute în proiectul iniţial şi pe care noi le-am dorit, iar ministrul Justiţiei le-a susţinut nu au putut fi adăugate în acest moment capacităţii DIICOT din mai multe motive.

Referindu-se la faptul că, potrivit ordonanţei de urgenţă, DIICOT nu va mai ancheta cazurile de evaziune fiscală, procurorul a precizat că dosarele deschise deja rămân în lucru aici. În acest moment, la DIICOT sunt în jur de 320 de dosare de evaziune fiscală, dintre care 74 cu prejudiciu mai mare de 20 milioane de lei, a anunţat Horodniceanu.

Procurorul a ţinut să declare că scoaterea dosarelor de evaziune fiscală de sub competenţa DNA în viitor nu a fost dorinţa instituţiei.

Reamintim că Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care, potrivit ministrului Justiţiei, vizează optimizarea managementului, structurii şi organizării Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

“Am adoptat o ordonanţă de urgenţă care optimizează managementul, structura şi organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanţă care aduc un plus de valoare activităţii DIICOT se referă cu specificitate la întărirea şi la eficientizarea funcţiei de conducere a Direcţiei, la îmbunătăţirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuţii pe agenda europeană care din păcate cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalităţii organizate, care de cele mai multe ori finanţează acest fenomen", a explicat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, citată de Agerpres.