Şeful de campanie PNL: Insistenţa PSD pentru dezbatere Iohannis–Dăncilă, un tertip ieftin. PSD nu are cultura dialogului

Klaus Iohannis prefera in aceasta campanie electorala intalnirea directa cu cetatenii decat dezbaterile televizate.
Klaus Iohannis prefera in aceasta campanie electorala intalnirea directa cu cetatenii decat dezbaterile televizate. (Dan Motreanu - Facebook)

Şeful campaniei prezidenţiale al PNL Dan Motreanu a transmis, după întâlnirea pe care conducerea PNL a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, că preşedintele Klaus Iohannis nu se teme de o confruntare cu contracandidata Viorica Dăncilă înaintea turului 2 al alegerilor, dar consideră că o astfel de abordare ar fi inoportună şi chiar ineficientă, întrucât nu ar aduce nimic în plus.

„Nicidecum preşedintele nu se teme de o confruntare. Din punctul nostru de vedere, cred că cei doi candidaţi sunt bine cunoscuţi. Cei doi candidaţi au avut funcţii executive în ultimii ani în România. Activitatea lor politică, punctele lor de vedere sunt cunoscute şi cred că o confruntare nu îşi are rostul în acest moment, în această campanie, pentru că nu aduce nimic în plus. Nu cred că este nimic de clarificat. Cred că cetăţenii cunosc foarte bine care au fost poziţiile politice ale celor doi candidaţi şi o confruntare, din punctul nostru de vedere – al echipei de campanie – o confruntare nu ar aduce nimic în plus”, a declarat Dan Motreanu.

Liderul PNL a mai precizat că, în contextul în care la primul tur al prezidenţialelor, „din 47 de judeţe, punând aici şi sectoarele Bucureştiului, am câştigat totuşi 37”, speră că în al doilea tur „vom câştiga cel puţin 40”.

Potrivit şefului de campanie PNL, a existat „o mică demobilizare a alegătorilor noştri, având în vedere că domnul Klaus Iohannis se află într-o poziţie foarte bună şi din acest motiv mulţi dintre alegătorii noştri au spus că lucrurile sunt deja tranşate, ceea ce nu este aşa”.

Abordat de presă pe tema dezbaterii ca instrument de campanie electorală în democraţie, folosit şi în alte state ale lumii, Dan Motreanu a răspuns:

„Democraţia înseamnă în primul rând întâlnirea directă cu cetăţeanul. Dezbaterea este şi ea o formă a democraţiei, face parte dintr-o campanie electorală sau nu, sunt foarte multe state unde nu au loc dezbateri între candidaţi. Punctul nostru de vedere, al echipei de campanie, a fost acela de a-i sugera candidatului nostru să continue acelaşi tip de campanie - întâlnirea directă cu cetăţenii”.

Totodată, Motreanu a precizat că preşedintele Klaus Iohannis nu refuză să participe la dezbatere, doar că urmează deciziile şi opiniile echipei sale de campanie: „Nu [refuză o dezbatere – n.r.]. Preşedintele a cerut părerea echipei de campanie şi noi ne-am spus punctul de vedere”.

Marţi dimineaţa, Dan Motreanu a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care justifică întrucâtva decizia echipei PNL de a prefera ca preşedintele Klaus Iohannis să se întâlnească direct cu cetăţenii decât să participe la dezbateri televizate cu contracandidata sa Viorica Dăncilă. Motreanu acuză PSD că „nu are cultura dialogului şi a făcut atât de mult rău României şi democraţiei”, iar pe Viorica Dăncilă că, atâta timp cât a fost premier, „a refuzat dialogul instituţional cu preşedintele”.

Redăm integral postarea publicată de şeful de campanie PNL pe pagina sa de socializare:

„Campania preşedintelui Klaus Iohannis va continua în acelaşi mod ca şi pentru primul tur de scrutin. Esenţa unei campanii este tocmai aceea de a te întâlni în mod direct cu cetăţenii, de a interacţiona cu cei cărora le ceri votul şi încrederea pentru a-i putea reprezenta.

Klaus Iohannis a luptat să scape România de PSD şi de guvernul Dăncilă. Au fost multe momente în care Viorica Dăncilă a refuzat dialogul instituţional cu preşedintele, deşi acesta era foarte necesar în funcţionarea statului. A fost cazul desemnării comisarului european, al deblocării situaţiei guvernamentale şi rezolvării unor probleme reale şi grave pentru această ţară. Au fost nenumărate cazuri în care PSD ar fi trebuit să permită dezbateri politice şi le-a refuzat.

Abia acum, PSD cere dezbatere, ca şi cum nu ar fi cunoscute toate poziţiile politice exprimate de fiecare candidat în parte şi în ce mod a servit interesul public. Este un tertip ieftin de campanie şi ne dăm seama cu toţii că nimic nou nu s-ar putea decanta dintr-o astfel de discuţie. Alta ar fi fost, însă, situaţia dacă aveam un tur doi fără PSD. Acest partid nu are cultura dialogului şi a făcut atât de mult rău României şi democraţiei.

Preferăm ca în timpul rămas până în 24 noiembrie preşedintele Iohannis să poată întâlni în mod direct cât mai mulţi cetăţeni, pentru că ei sunt cei care votează. România normală este şi România în care ai ocazia să te întâlneşti faţă în faţa cu cel pe care urmează să-l votezi. Din acest motiv vom avea în ţară, în aproape toate zilele rămase din campania electorală pentru turul doi, întâlniri cu cetăţenii şi preşedintele Klaus Iohannis.

Vă aşteptăm cu drag!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne