Şeful campaniei naţionale de vaccinare anunţă: Tulpina indiană cu varianta Delta face prima victimă în România

Medicul Valeriu Gheorghiţă - coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid
Medicul Valeriu Gheorghiţă - coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid (Facebook - Guvernul României)

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în România a fost înregistrat primul caz de deces la o persoană de 72 de ani, ca urmare a infecţiei cu tulpina indiană cu varianta Delta.

Victima era din judeţul Argeş, nevaccinată şi cunoscută cu obezitate şi hipertensiune arterială, iar din informaţiile oferite de Direcţia de Sănătate Publică din judeţul amintit, ar mai fi o persoană care este confirmată în momentul de faţă cu tulpina Delta internată la ATI. Aceasta este însă la terapie non-covid, având în vedere că este la distanţă mai mare de timp de la debutul bolii şi nu mai este considerată contagioasă la acest moment, după cum a precizat Valeriu Gheorghiţă.

„Din datele INSP, din secvenţierile efectuate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistrate pe teritoriul României în 9 judeţe, cele mai multe cazuri fiind raportate în judeţul Ilfov, urmat de judeţul Argeş, respectiv municipiul Bucureşti. O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant şi anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important. Reamintesc faptul că tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce priveşte numărul de cazuri de COVID-19 prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere, cu cel puţin 60%. Are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-Cov şi de asemenea se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienţei vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare”, a precizat şeful campaniei naţionale de vaccinare.

Totodată, oficialul precizează că, în acest context, este „foarte important să avem o schemă de vaccinare completă pentru a beneficia de protecţia maximală faţă de această variantă virală de îngrijorare, tulpina Delta”.

„De asemenea, este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiţi pentru o eventuală creştere a numărului de cazuri. Atât OMS, cât şi Centrul European de Control al Bolilor estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global şi nu doar în anumite ţări. Acestea sunt estimări, dar se pare că până la sfârşitul lunii august, datele preconizate sugerează o dominanţă a acestei tulpini în peste 90% din cazurile de COVID-19, ceea ce este evident îngrijorător. Tocmai de aceea readuc aminte importanţa vaccinării ca măsură de prevenţie, chiar dacă astăzi în România situaţia epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecţii în rândul populaţiei. Datele existente şi care provin în mod deosebit din Marea Britanie ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate sau al celor care nu au fost vaccinate cu schema completă”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură