Şeful armatei taiwaneze ucis într-un accident de elicopter

Accident de elicopter în Taiwan, şeful Statului Major ucis
Accident de elicopter în Taiwan, şeful Statului Major ucis (Handout / AFP via Getty Images)

Şeful armatei Taiwanului şi-a pierdut viaţa joi într-un accident de elicopter, a declarat Ministerul Apărării, cu doar câteva zile înainte ca locuitorii insulei să meargă la urne pentru a alege un nou preşedinte.

Şeful Statului Major, generalul Shen Yi-ming, s-a numărat printre cei opt ofiţeri superiori - trei dintre ei fiind generali maiori - care au murit atunci când elicopterul Black Hawk s-a prăbuşit în munţii din apropiere de Taipei.

Generalul, în vârstă de 62 de ani, şi anturajul său se aflau într-o misiune de rutină pentru a vizita soldaţii din districtul Yilan pentru viitorul An Lunar.

Biroul preşedintelui Tsai Ing-wen a declarat că va anula toate activităţile campaniei timp de trei zile. Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare, va suspenda, de asemenea, campania timp de trei zile.

Tsai candidează pentru un al doilea mandat împotriva primarului oraşului Kaohsiung Han Kuo-yu, sprijinit de partidul Kuomintang (KMT) la alegerile din 11 ianuarie, când Taiwanul va alege şi un nou parlament.

Tsai este considerată exponentul forţelor care doresc păstrarea autonomiei Taiwanului, în timp ce candidatul partidului KMT propune o mai mare apropiere de China.

Regimul comunist chinez a ameninţat în repetate rânduri că 2020 va fi anul în care va "reunifica" Taiwanul, deşi nu este clar cum se va întâmpla acest lucru.

Taiwanul a fost scena mai multor accidente în care au fost implicate elicoptere Black Hawk în ultimii ani.

În 2018, un elicopter care aparţinea unei agenţii guvernamentale de salvare s-a prăbuşit în timpul unei misiuni medicale, ucigând şase persoane la bord în urma unui incident atribuit erorii umane.

Au fost, de asemenea, două accidente în 2016 şi 2018, fără să se înregistreze victime.

Washingtonul a rămas cel mai puternic aliat neoficial al Taipei şi principalul său furnizor de arme.

Elicopterul, cu 13 persoane la bord, a dispărut de pe radare la mai puţin de 15 minute după decolare, a declarat comandantul Forţei Aeriene taiwaneze, adăugând că ministerul a înfiinţat o comisie pentru investigarea incidentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe