Şeful ANSP despre numărul cazurilor Covid în creştere: Moldovenii nu au reuşit să respire puţin, că fac nunţi, cumetrii, petreceri

Weekend in Centrul Vechi din Bucuresti in timpul crizei coronavirus, starea de alerta
Weekend in Centrul Vechi din Bucuresti in timpul crizei coronavirus, starea de alerta (Epoch Times România)

Deşi unii politicieni, inclusiv prim-ministrul moldovean, Ion Chicu, au afirmat că în Republica Moldova s-ar înregistra cel de-al doilea val de infectare cu virusul Wuhan, şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a confirmat că „noi suntem în valul întâi. Valul doi va fi, sigur, în toamnă-iarnă”.

Totodată, expertul în epidemiologie a mai menţionat că nu ştie „cât este de corect să ne comparăm cu Letonia, Lituania şi Estonia”, declaraţia fiind făcută în contextul în care în ultimele zile pe reţelele de socializare circulă date care arată că Republica Moldova are cele mai multe cazuri de Covid-19 la acelaşi număr de populaţie cu statele menţionate mai sus.

Postare care circulă pe reţelele de socializare
Postare care circulă pe reţelele de socializare (facebook.com / Dioniş Cenuşă)

„Noi trebuie să ne comparăm cu ţările balcanice care înregistrează acelaşi trend. Noi trebuie să venim la noi acasă, în zonă, la Ucraina, Federaţia Rusă, România, Republica Moldova şi Ţările Balcanice”, a subliniat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Precizând că cifrele care apar în acea postare sunt adevărate, şeful ANSP a ţinut să specifice că datele furnizate de autorităţile Republicii Moldova reflectă realitatea.

Mai mult decât atât, expertul a mai afirmat că Moldova culege acum roadele relaxărilor, explicând că „săptămâna trecută în raionul Râşcani au avut loc două nunţi şi în fiecare zi curg cazuri de la nunţi. Noi am argumentat de ce nu facem nunţi şi cumetrii, de ce am suspendat activitatea şcolilor şi grădiniţelor, de ce nu facem petreceri”.

Pe de altă parte, a punctat Furtună, moldovenii s-au pomenit între două probleme, ori mor de foame, ori de Covid, astfel că redeschiderea economiei chiar era necesară, însă „noi am redeschis-o în stil moldovenesc”.

„Eu am poze de duminică, ce se făcea la unele piscine. Acesta este iadul pe pământ, pentru că noi nu am înţeles ce înseamnă să convieţuim cu virusul. În magazine stau unul în spatele altuia şi nu păstrează distanţa de un metru, se înghesuie în transportul public. Nu am reuşit un pic să respirăm că am început să facem nunţi şi cumetrii, petreceri, etc. Iată rezultatul.

Noi, din punct de vedere politic strigăm că nu gestionăm corect, dar pe de altă parte scoatem lumea în stradă. La nivel central se ia decizie că piaţa nu lucrează, la nord se ia o decizie contrară celei naţionale şi piaţa lucrează. Sunt nişte realităţi pe care trebuie să le recunoaştem astăzi”, a conchis şeful ANSP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe