Şeful ALDE Europa, rugat să ia atitudine după incidentele din România: "Dacă aţi fi fost român, dle Verhofstadt..."

Guy Verhofstadt, preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a primit o scrisoare deschisă privind situaţia din România.
Preşedintele grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt.
Preşedintele grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt. (ERIC LALMAND/AFP/Getty Images)

O scrisoare deschisă împotriva abuzurilor guvernului "dominat de Partidul Social-Democrat (PSD), dar care este aliat cu un partid ce îşi zice liberal şi care asigură PSD o majoritate confortabilă în Parlament", a fost adresată preşedintelui Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.

În scrisoare se arată că, pe 10 August, "s-a atins un prag psihologic foarte important: oamenii au înţeles că acest guvern va folosi orice mijloace, inclusiv forţa, faţă de cetăţenii săi, pentru a se menţine la putere. Aceasta aminteşte de 1989, când mii de oameni au murit luptând cu regimul care nu voia să înţeleagă dorinţa de libertate a unui popor întreg".

De asemenea, Guy Verhofstadt este întrebat care este mesajul pe care îl transmite cetăţenilor, în calitate de preşedinte al celui de-al doilea grup parlamentar european şi i se cere acţioneze în conformitate cu valorile libertăţii şi democraţiei:

"Nu sunteţi român, domnule Verhofstadt, dar sunteţi un European liberal. Chiar şi federalist. Acţionaţi deci în conformitate cu valorile libertăţii şi democraţiei pe care le invocaţi deseori. Tocmai pentru a evita înmulţirea dictatorilor amatori naţionalişti, antidemocratici şi cu puternică retorică anti-europeană".

Textul integral poate fi citit mai jos:

* * *

Domnule preşedinte ALDE,

Dragă Guy Verhofstadt,

Numai o persoană care locuieşte pe o insulă izolată nu este la curent de situaţia dramatică din România, fie de la radio, TV sau de pe reţelele sociale. De mai mult de un an, populaţia manifestă împotriva abuzurilor guvernului dominat de Partidul Social Democrat PSD, dar care este aliat cu un partid ce îşi zice liberal şi care asigură PSD o majoritate confortabilă în Parlament.

Acest 10 august 2018, tensiunea a ajuns la cel mai înalt punct, cu o intervenţie în forţă a Jandarmeriei, împotriva demonstranţilor care au venit la Bucureşti, pentru a protesta din nou contra abuzurilor guvernului. Ei au venit din toată ţara şi mai ales din toată lumea pentru a protesta împotriva corupţiei care macină societatea, pentru că legile actualei majorităţi îi favorizează mai mult pe infractori decât pe oamenii simpli. Aproape 500 persoane au fost rănite sau au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, pentru că, din ordinul superiorilor, jandarmii au utilizat gaz lacrimogen sau spray iritant contra civililor, inclusiv femei, copii, şi persoane cu mobilitate redusă. Inclusiv ziarişti.

Toţi au fost acolo să spună „Destul” guvernului şi să ceară demisia lui. Au fost acolo pentru o arăta că a exista nu înseamnă numai a consuma. Că libertatea nu se rezumă la magazinele pline, dar mai ales la dorinţa de a exista ca oameni liberi.

Pe 10 August, s-a atins un prag psihologic foarte important. Oamenii au înţeles că acest guvern va folosi orice mijloace, inclusiv forţa, faţă de cetăţenii săi, pentru a se menţine la putere. Aceasta aminteşte de 1989, când mii de oameni au murit luptând cu regimul care nu voia să înţeleagă dorinţa de libertate a unui popor întreg.

În ţara pe ultimul loc în sistemul medical european şi cu o speranţă de viaţă scăzută comparativ cu media europeană, preocuparea guvernului este de a proteja corupţii şi a promova incompetenţa pe bază de criterii politice.

În ţara unde exodul creierelor a devenit o problemă naţională, doamna prim-ministru (fostă deputată europeană socialistă) este incapabilă să se exprime corect în româneşte şi mai ales, multiplică gafele diplomatice care subminează imaginea ţării. Fosta europarlamentară care ignoră care sunt ţările membre ale UE, pe care totuşi va trebui să o prezideze în 2019.

În ţara unde sărăcia infantilă atinge apogeul, în special în zona rurală, preşedintele Partidului Social Democrat este condamnat pentru abuz în serviciu cu fondurile unei agenţii teritoriale de protecţie a copilului, în unul dintre cele mai sărace judeţe din România.

În ţara în care recomandările Uniunii Europene sunt ignorate, valorile sale dispreţuite, guvernul se bazează paradoxal pe fonduri europene pentru a menţine ţara într-un minim echilibru.

Majoritatea demonstranţilor din ultimele zile a fost formată de oameni care au venit de departe, uneori de la mai mult de 5000 km, pentru a protesta. Manifestaţia Diasporei a fost prima de acest tip şi arătat că distanţele nu sunt o barieră atunci când este necesar să se acţioneze pentru democraţie şi valori. Guvernul a înţeles acest lucru diferit, scoţând pe stradă trupele sale de instigatori, de jandarmi în panoplie de război, citând teorii ale conspiraţiei, asmuţind garda sa pretoriană împotriva propriilor cetăţeni.

Dle preşedinte ALDE,

În mai multe ocazii, v-aţi declarat ataşamentul faţă de valorile libertăţii, ale unei Europei puternice şi democratice. Deci, dacă aţi fi fost român, aţi fi fost probabil, de asemenea, un protestatar în Piaţa Victoriei, în faţa sediului guvernului român.

Dacă aţi fi fost român, dle Guy Verhofstadt, aţi fi avut de făcut aceeaşi alegere: să emigraţi pentru a scăpa de mediocritate şi pentru a vă acorda dvs şi copiilor dvs o şansă. Sau să rămâneţi şi să ieşiţi pe stradă. Chiar dacă unii au făcut ambele, venind din străinătate pentru a protesta. Diaspora română trimite miliarde de euro în România, ca ajutor financiar pentru supravieţuirea familiilor sau pentru mici investiţii. Ea primeşte în schimb tunuri cu apă şi gaz lacrimogen în ochi.

Dacă aţi fi fost român şi un european convins, dle Verhofstadt, aţi accepta ca valorile democratice să fie călcate în picioare de un guvern care îşi permite să spună că UE finanţează activităţi oculte în România? Care acuză Bruxelles-ul de toate relele atunci când le convine (desigur, metoda nu este chiar nouă, populiştii din toate ţările o folosesc deja).

Singurul levier care mai poate încă exista - şi este motivul apelului nostru către dvs - este cel etic. Ca Preşedinte ALDE la nivel european, aveţi posibilitatea de a :

  • Vă interpela colegii de la ALDE România asupra sprijinului pe care îl acordă actualului guvern român dirijat de PSD
  • Cere explicaţii celor de la ALDE România asupra metodele pe care le susţin şi nu ezitaţi să mergeţi până la excluderea acestora din partidul dvs european
  • Cere europarlamentarilor ALDE români să facă presiuni la Bucureşti, pentru ca guvernul să îşi respecte angajamentele europene.
  • Acţiona în conformitate cu valorile promovate de ALDE la nivel european, pentru a consolida democraţia europeană.
  • Cere Consiliului European garanţii asupra capacităţii României de a asigura Preşedinţia Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, la standardele adecvate.

Ca Liberală şi profund Europeană, vă cer doar să ascultaţi vocea poporului. Să interveniţi de urgenţă pe lângă colegii dvs din ALDE România, cu privire la metodele PSD pe care ei le aprobă. Matematica electorală a unor posturi politice nu trebuie să primeze asupra respectului valorilor fundamentale ale UE.

În calitate de negociator şef al Brexit, ar trebui să pledaţi pentru o Europă robustă, cu un proiect european bine definit. Uniunea Europeană nu poate accepta ca într-una din ţările sale membre, voturile se cumpără cu 1l de ulei sau 1 kg de zahăr distribuit părinţilor sau bunicilor noştri într-o perioadă electorală.

Ştim că există multe provocări democratice în mai multe ţări din Europa de Est, unde unii lideri se visează în mini-Trump sau mini-Erdogan. Este exact pe ceea ce se bazează guvernul PSD actual. Ştim că UE nu se poate amesteca în afacerile interne ale unui stat membru, în lipsa unor pârghii instituţionale de intervenţie (cu excepţia notabilă a articolului 7 din TUE).

ALDE militează pentru democraţie. Dar de ce democraţie vorbim în România în 2018, când guvernul îşi gazează cetăţenii, doar pentru ca aceştia cer închisoare pentru corupţi? Ce proiect unitar apăraţi dacă acceptaţi în cadrul grupului dumneavoastră un partid cu retorică naţionalistă şi anti-europeană ca ALDE România, condus de un om, domnul Tăriceanu, în delicateţe, de asemenea, cu legea?

Dle preşedinte ALDE,

Timp de decenii, românii au ascultat Radio Europa liberă în secret şi au visat la o ţară liberă şi democratică. Strada românească fierbe pentru că la 30 de ani de la revoluţia anti-comunistă (din care 28 de ani de guvernare de stânga), este încă dificil să cerem drepturi în această ţara. Este încă dificil de a câştiga un venit decent, de a-şi creşte copiii şi de a avea o pensie decentă. Cu excepţia camarilei pro-guvernamentale, care beneficiază de pensii speciale pe care nici măcar dvs nu le veţi avea vreodată. După 30 de ani, românii continuă să emigreze din motive politice. Ştiţi că inclusiv Radio Europa Liberă intenţionează să îşi reia emisiunile în această zonă a Europei?

Mai multe petiţii iniţiate de cetăţeni români care trăiesc în interiorul şi în afară ţării circulă, cerând Socialiştilor europeni să excludă PSD-ul românesc din structurile lor. Dar Internaţionala Socialistă are obiceiul de a frecventa dictatori (Ben Ali, Gbagbo, Bongo sau alţi membri ai aceluiaşi club, ca să nu cităm decât câteva nume) ca să mai aşteptăm o poziţie reală împotriva practicilor non-democratice ale PSD-ului românesc.

Românii sunt dispreţuiţi chiar şi atunci când câştigă la Roland Garros. Diaspora românească (din care au făcut parte odinioară intelectuali eminenţi precum Cioran, Ionesco sau Brâncuşi) este umilită de noii conducători români, dintre care unii de o incultură flagrantă.

Demonstraţiile de stradă nu se vor opri, chiar dacă se va reduce intensitatea lor. Pentru ca oamenii trebuie să se întoarcă la muncă, iar unii dintre ei se întorc în ţara de adopţie. Intelectuali sau mai puţin intelectuali, muncitori, profesori, studenţi, toate aceste categorii sociale care au un numitor comun: setea de libertate, valori şi Europa. După manifestaţie, oamenii se întorc la muncă în Occident, la catedre universitare sau în bucătării de hotel, pe şantiere sau în centre de cercetare ştiinţifică. Ei se întorc la muncă, dar încă mai aşteaptă ca Europa pe care o reprezentaţi să îi apere împotriva abuzurilor unui guvern corupt, devenit în prezent şi violent împotriva opozanţilor politici.

În anul centenarului său, România este în pragul unui război civil, ajungând aici din cauza unui guvern divorţat de poporul său. Dar în anul centenarului său, România, o ţară membră a UE, se află în topul ţărilor unde imigraţia atinge cote inimaginabile. Suntem depăşiţi numai de Siria...

Dacă nu puteţi interveni la nivel instituţional, care este totuşi mesajul pe care îl transmiteţi cetăţenilor din acele ţări, în calitate de preşedinte al celui de-al doilea grup parlamentar european şi purtător zis entuziast al unui proiect european?

Nu sunteţi român, domnule Verhofstadt, dar sunteţi un European liberal. Chiar şi federalist. Acţionaţi deci în conformitate cu valorile libertăţii şi democraţiei pe care le invocaţi deseori. Tocmai pentru a evita înmulţirea dictatorilor amatori naţionalişti, antidemocratici şi cu puternică retorică anti-europeană.

Scrisoarea deschisă se poate găsi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne