Şefii de stat major american şi rus discută despre bombardarea rebelilor susţinuţi de SUA în Siria

SUA a acuzat Rusia că a bombardat, în weekend, poziţii ocupate de o alianţă de rebeli pe care o susţine în Siria. Deşi Moscova a negat acuzaţiile, situaţia din ţara arabă s-ar putea tensiona şi mai mult decât este în prezent.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american. (Getty Images)

Şeful Statului Major al Armatei Ruse, generalul Valeri Gherasimov a discutat telefonic timp de o oră, cu omologul său american Joseph Dunford, despre acuzaţiile Pentagonului referitoare la faptul că Moscova a bombardat luptători susţinuţi de SUA în Siria, a precizat duminică ziarul rusesc Kommersant.

Miliţiile susţinute de SUA au declarat că au fost atacate sâmbătă dimineaţă de avioane de luptă ruseşti şi ale guvernului sirian în provincia Deir el-Zour, un punct fierbinte pe un câmp de luptă tot mai complex.

Forţele Democratice Siriene (FDS) - o alianţă de miliţii kurde şi arabe care luptă împreună cu coaliţia condusă de SUA - a precizat că şase dintre luptătorii săi au fost răniţi în respectiva lovitură aeriană.

Ministerul rus al Apărării a respins duminică acuzaţiile, afirmând că avioanele sale au atacat doar militanţii grupului jihadist Statul Islamic şi că a avertizat SUA cu mult timp înaintea planurilor sale operaţionale.

Publicaţia Kommersant, citând surse militare nenumite, a raportat că Gherasimov şi Dunford au discutat sâmbătă, timp de o oră, despre situaţia respectivă.

În plus, publicaţia a precizat că Moscova anunţă de regulă Statele Unite cu cel puţin două ore înaintea oricărei lovituri aeriene ce va fi desfăşurată de avioanele de luptă ruseşti în Siria şi că, ulterior, discută despre obiectivele care au fost lovite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe