Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, despre legile Justiţiei: Există opţiunea nucleară

Sefa Reprezentantei CE, Angela Cristea
Sefa Reprezentantei CE, Angela Cristea (Florin Chirila/Epoch Times)

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, a atras atenţia, vineri, în cadrul unui interviu acordat RFI, că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenţie pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România.

"Vom folosi cu mare atenţie instrumentele pe care le avem la dispoziţie... există procedura de infringement, există opţiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo. Încercăm să ne uităm mai mult la fapte şi mai puţin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijoraţi. Mă aşteptam să apară aceste proteste ale magistraţilor, pentru că aceste ordonanţe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părţile implicate, iar magistraţii simt că independenţa le este ameninţată", a declarat Angela Cristea.

Cu privire la nou înfiinţata Secţie specială de investigare a magistraţilor, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti a precizat că apariţia acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ridică mari semne de întrebare, iar "primele sale acţiuni nu sunt de natură să ne liniştească".

Referitor la ultimele acuzaţii venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date "măsluite", Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituţiile statului român. "Restul e manipulare... Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns", a adăugat oficialul.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de diverse asociaţii de magistraţi, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Între timp, unii magistraţi au ieşit în stradă şi un număr tot mai mare de parchete din ţară şi un tribunal a anunţat că îşi vor suspenda activitatea în semn de protest faţă de OUG. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne