Şefa Înaltei Curţi, anchetată de Inspecţia Judiciară. I se trage de la o speţă care are legătură cu Dragnea

Nu doar că Înalta Curte a fost obligată să tragă la sorţi de două ori completurile de 5 judecători, mai nou, şefa instituţiei, Cristina Tarcea - judecătoarea care s-a remarcat prin declaraţii incomode pentru putere - a intrat în colimatorul Inspecţiei Judiciare.
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ),
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ), (Florin Chirila/Epoch Times)

Inspecţia Judiciară a anunţat, miercuri, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. "Abaterea" cercetată de Inspecţia Judiciară are de-a face cu formarea completurilor de 5 judecători. Reamintim că subiectul completurilor a devenit brusc de maxim interes public după ce recursul din dosarul Bombonica al lui Liviu Dragnea a ajuns la un complet de 5 judecători de la Înalta Curte. A urmat o sesizare la CCR făcută de Viorica Dăncilă şi o decizie a Curţii de Apel, astfel încât completurile au fost trase la sorţi din nou, de 2 ori.

"Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de articolul 99 litera f) şi o) din Legea 303/2004", se precizează într-un comunicat al IJ transmis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, în privinţa abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la articolul 31 alineatul (1) litera b) şi articolul 32 din Legea 304/2004, modificată şi completată prin Legea 207/2018.

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera o), Inspecţia Judiciară a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii 207/2018, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să decidă cu privire la răspunderea judecătorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne