Şefa Finanţelor: Impactul creşterilor salariale aprobate recent în Parlament - 4,85 miliarde lei

PSD şi ALDE au forţat recent, în Parlament, o serie de majorări salariale cu un impact bugetar impresionant, însă ministrul Finanţelor, Anca Dragu, atrage atenţia că, fiind vorba de un impact foarte mare, de 4,85 miliarde lei, acesta nu poate fi inclus în bugetul pe 2017.
Anca Dana Dragu
Anca Dana Dragu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Creşterile salariale votate cu două mâini de PSD şi ALDE înainte de alegerile parlamentare au un impact bugetar foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, a atras atenţia, miercuri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

"Impactul acestor măsuri (creşterea salariilor - n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, în condiţiile respectării politicilor fiscal-bugetare şi angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ţinta de deficit bugetar de 3%.

Conform Constituţiei, orice creştere de cheltuială trebuie însoţită de o creştere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituţională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament şi vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituţională", a declarat ministrul Finanţelor, citată de Agerpres.

Şefa Finanţelor a precizat că o decizie cu privire la contestarea acestor măsuri la Curtea Constituţională va fi luată după ce Parlamentul va adopta forma finală a ordonanţei privind salarizarea în sectorul bugetar.

Reamintim că, în ciuda nemulţumirilor exprimate de Guvern şi de liberali, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au adoptat o serie de amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar prin care cresc veniturile unor categorii de bugetari, lucru catalogat de mai mulţi exponenţi ai Executivului drept populism şi cumpărare de voturi.