Şefa DNA, reacţie după înregistrările apărute în presă: Denunţă "trădarea" unei colege procuror

Şefa interimară a DNA, Anca Jurma, a ieşit cu explicaţii după înregistrările apărute în presă în care deplângea în termeni plastici demobilizarea din cadrul instituţiei pe care o conduce.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a reacţionat, miercuri, după înregistrările publicate cu o zi în urmă de G4Media, în care discută cu colega sa Florentina Mirică despre demobilizarea din cadrul instituţiei.

Ce a transmis Anca Jurma:

- Am avut o discuţie profesională cu o colegă, în biroul meu, discuţie în care încercam să căutăm împreună căi de revitalizare a activităţii D.N.A. prin anchete corecte privind infracţiuni de corupţie care ne sunt sesizate, în contextul în care instituţia era supusă unor atacuri continue. Discuţia nu a fost nicidecum ocazionată de soluţionarea vreunui dosar anume.

- Discuţia a urmărit încurajarea găsirii unor soluţii pentru a ne putea îndeplini în continuare misiunea şi rolul prevăzute de lege, întrucât climatul ostil instituţiei instaurat de aceste atacuri putea crea o impresie falsă despre activitatea D.N.A. în ansamblu şi risca să afecteze lupta împotriva corupţiei.

- Dacă aş fi ştiut că port o discuţie publică, în mod sigur nu aş fi folosit metafore pentru a-mi ilustra argumentele şi nu aş fi făcut unele consideraţii şi aprecieri de moment. Toţi colegii nominalizaţi în acea conversaţie privată sunt procurori cu experienţă din cadrul D.N.A. . Precizez că nu mi s-a cerut consimţământul pentru a-mi fi înregistrată convorbirea. În birou nu se mai aflau alte persoane.

- În ceea ce mă priveşte, nu voi înceta nici o clipă să îi apreciez şi să-i respect pe colegii mei din D.N.A. şi să acord încredere tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legii şi a deontologiei profesionale.

- Nu pot însă să nu dezaprob modul în care colega mea a înţeles să îşi exprime o nemulţumire profesională. Gestul este cu atât mai reprobabil cu cât doamna procuror şi-a asumat şi dezvăluirea unor aspecte privind dosare înregistrate la D.N.A.

- Având în vedere că în acest moment, pe masa mea se află o plângere a doamnei procuror împotriva ordonanţei de infirmare a rechizitoriului întocmit de domnia sa, şi pentru a nu exista nicio suspiciune de părtinire din partea mea, ca urmare a demersului mediatic pe care aceasta l-a făcut, voi formula o declaraţie de abţinere.

Dialogul cu Florentina Mirică

Publicaţia G4Media.ro a prezentat înregistrări în care şefa interimară a DNA, Anca Jurma, discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare.

Procuroarea Mirică susţine la un moment dat că "nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă", iar şefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor "să facă dosare, ce Dumnezeu!".

Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor "Ei! Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!"

Mai multe detalii despre dialogul dintre cei doi procurori aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne