Şefa DNA: Nu vom rezolva problema corupţiei doar arestând inculpaţi sau obţinând condamnări

Corupţia în România poate fi rezolvată dacă efortul investigativ al procurorilor este dublat de măsuri de prevenire şi de educaţie serioasă în anticorupţie, a opinat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Epoch Times Romania)

Problema corupţiei în România nu va putea fi rezolvată doar arestând inculpaţi, doar trimiţând în judecată funcţionari publici sau obţinând condamnări, a atras atenţia miercuri şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la dezbaterea "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire".

"În general, când vorbim de fenomene infracţionale, abordarea acestora pleacă de la prevenire la combatere. Poate aţi observat, noi am inversat puţin ordinea, tocmai pentru că în cadrul anchetelor pe care DNA le realizează am constatat că în ceea ce priveşte achiziţiile publice frauda în achiziţiile publice sau fenomenul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu avem tipologii repetitive, avem moduri de operare care se repetă şi din această perspectivă am considerat că întocmirea unui studiu în care să arătăm modurile de operare, tipologiile identificate în anchetele noastre pot fi un instrument extrem de util pentru celelalte instituţii care au atribuţii în domeniul prevenirii corupţiei", a declarat Kovesi.

Şefa DNA a reamintim că în intervenţiile sale publice anterioare întotdeauna a insistat pe această problemă a prevenirii.

"Nu vom rezolva problema corupţiei în România doar arestând inculpaţi, doar trimiţând în judecată funcţionari publici sau obţinând condamnări. Corupţia în România poate fi rezolvată dacă efortul investigativ al procurorilor este dublat de măsuri de prevenire şi de educaţie serioasă în anticorupţie", a subliniat Kovesi.