Secţiune de aur, descoperită în lumea cuantică

Savantii au tras cu neutroni inspre atomii de niobat de cobalt, gasind note rezonante cu proportia de aur.
Savantii au tras cu neutroni inspre atomii de niobat de cobalt, gasind note rezonante cu proportia de aur. (Tennant / HZB)

"Secţiunea de aur", care este egală cu aproximativ 1.618, poate fi găsită în diferite aspecte ale vieţii noastre, inclusiv biologie, arhitectură şi arte.

Însă doar recent s-a descoperit că această secţiune specială se reflectă şi la nano-scară, mulţumită cercetătorilor de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, Universitatea din Bristol, Laboratorul Rutherford Appleton şi Centrul German Helmholtz din Berlin pentru Materiale şi Energie (HZB).

Cercetările lor, publicate în jurnalul Science pe 8 ianuarie, au constat în examinarea lanţurilor de atomi magnetici legaţi de cobalt niobat (CoNb2O6) pentru a investiga Principiul Incertitudinii al lui Heisenberg. Aceştia au aplicat un câmp magnetic la unghiurile potrivite unei rotiri aliniate ale lanţurilor magnetice pentru a induce şi mai multă incertitudine cuantică. Ca urmare a schimbărilor din direcţia câmpului, aceşti mici magneţi au început să rezoneze magnetic.

Neutronii au fost lansaţi spre atomii de cobalt niobat, pentru a detecta notele rezonante. "Am descoperit o serie (scară) de note rezonante: primele două note arătau o relaţie perfectă una cu cealaltă. Frecvenţele lor se află în secţiunea 1.618... care este acea celebră secţiune de aur din artă şi arhitectură", a declarat cercetătorul principal, dr. Radu Coldea, din cadrul Universităţii Oxford, într-un comunicat de presă. "Reflectă o proprietate superbă a sistemului cuantic - o simetrie ascunsă".

Dr. Alan Tennant, care a condus grupul de cercetare din Berlin, a declarat: "Astfel de descoperiri determină fizicienii să speculeze că cuantica, lumea la scara atomică, ar putea avea propria ordine interioară. Surprize similare i-ar putea aştepta pe cercetători şi în alte materiale din starea critică a cuanticii".

Ziarul care a publicat articolul este disponibil la http://www. sciencemag. org/cgi/content/abstract/327/5962/177

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură