Secţia pentru magistraţi şi-a pus în aplicare planul: A RETRAS oficial apelul în dosarul Hrebenciuc

Gheorghe Stan
Gheorghe Stan (aktual24.ro)

Secţia specială pentru investigarea magistraţilor condusă de procurorul Gheorghe Stan, ajuns acum judecător CCR, a decis pe 13 mai să retragă apelul depus în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în primă instanţă. Solicitarea a fost admisă, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cum se traduce mişcarea? Potrivit G4media.ro, procesul va continua, dar se va judeca exclusiv apelul făcut de Hrebenciuc, ceea ce înseamnă că pedeapsa maximă pe care o poate primi acesta va fi de 2 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Hrebenciuc ar putea fi achitat sau pedeapsa i-ar putea fi redusă. În acelaşi timp, fostul ministru PNL al Justiţiei Tudor Chiuariu, şi el inculpat în dosar, rămâne achitat definitiv, aşa cum a decis instanţa de fond.

Reamintim că, în urmă cu un an, Viorel Hrebenciuc era condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de păduri, în timp ce fiul său primea doi ani cu suspendare.

Procurorii ceruseră în acest proces ce vizează retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure pedeapsa maximă pentru Viorel Hrebenciuc, respectiv 12 ani de închisoare.

Viorel Hrebenciuc este acuzat în dosarul retrocedărilor de păduri de infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Dosarul retrocedărilor de păduri

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne