Secţia pentru investigarea magistraţilor prezintă acuzaţiile oficiale: Kovesi ar fi cerut şi primit 268.600 de lei de la Ghiţă

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a prezentat vineri, într-un comunicat de presă oficial, acuzaţiile care i se aduc fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Procurorii Secţiei au dispus extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Kovesi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.

Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

"În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a disp. art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a persoanei condamnate şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI. Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegaţii de procurori indonezieni în România, la sfârşitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferinţe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegaţia desemnată să procedeze la aducerea în ţară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziţia IGPR suma de bani necesară plăţii transportului Jakarta — Bucureşti.

Procurorii din cadrul SIIJ au mai reţinut că la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de PÎCCJ – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, magistratul menţionat anterior a fost audiat, în calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relaţie pur instituţională, negând existenta unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.

Menţionăm că în aceeaşi cauză, printr-o ordonanţă din data de 14 februarie 2019, procurorii SIIJ au dispus extinderea urmăririi penale şi începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal, şi fals în declaraţii, prev. de art. 326 Cod penal, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare şi relaţii publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală."

Cum se apără Kovesi

"Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea şi calitatea de suspect. Am depus două cereri de recuzare, una procurorului de caz, o cerere de recuzare a procurorului şef secţie. După ce mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea, doamna procuror (Adina Florea n .r.) mi-a spus că îmi vor comunica răspunsul la cele două cereri de recuzare. Motivele (pentru recuzare – n.r.) sunt cele prevăzute în Codul de Procedură Penală, afectarea imparţialităţii", a declarat Kovesi, la ieşirea din parchet.

Întrebată dacă această punere sub urmărire penală îi afectează candidatura pentru Parchetul European, fosta şefă DNA a replicat:

"Cu siguranţă va fi o afectare a candidaturii pe care o parcurg în acest moment. Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audiere pe 26 februarie în Parlamentul European, aşa cum am fost chemată. Până atunci mai sunt nişte etape de parcurs de către candidaţi. Le voi parcurge şi pe acelea."

În acelaşi timp, Kovesi a respins în mod ferm acuzaţiile din dosar.

"Nu am comis niciodată, dar niciodată nu am comis fapte penale. Acuzaţiile pe care le-am văzut în spaţiul public făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA sunt pure fabulaţii. Am luat la cunoştinţă despre această învinuire, pot să vă spun următoarele. Nu am avut niciun fel de atribuţii legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae. Nu am exercitat niciun act abuziv în legatură cu extrădarea pentru că nici nu aveam aceste atribuţii. De extrădare s-au ocupat Poliţia Română şi Ministerul Justiţiei", a precizat Kovesi.

Despre acuzaţia de luare de mită lansată de Sebastian Ghiţă, fostul procuror-şef al DNA a subliniat că "nu este adevărată".

"Acuzaţia de luare de mită, din ce mi s-a prezentat, este că aş fi primit eu bani în mod direct pentru a plăti extrădarea. După cum bine ştiţi, plata s-a făcut de către Poliţia Română. De asemenea, există un comunicat de presă al Parchetului General din ianuarie 2017 din care rezultă că plata s-a făcut de Poliţia Română. Deci avem două comunicate oficiale", a punctat Kovesi.

"Nu este nicio coincidenţă (punerea sub urmărire penală în acest moment – n.r.). De doi ani şi jumătate sunt hărţuită, cu plângeri penale, cu acţiuni disciplinare, am patru acţiuni disciplinare, am 18 dosare penale. Nu sunt singura în această situaţie. Toţi cei care şi-au făcut treaba în magistratură au probleme.

Haideţi să luăm preşedinta Înaltei Curţi - are acţiune disciplinară, membrii din Consiliul Superior al Magistraturii care au fost vocali sunt cercetaţi disciplinar, procurori şi judecători care au comentat despre legile justiţiei sunt cercetaţi disciplinar", a subliniat fosta şefă DNA.

"În ianuarie 2017, pe baza afirmaţiilor făcute de acest inculpat s-a deschis un dosar penal exact cu privire la această extrădare. Ianuarie 2017. Şi eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere. Deci nu, nu este nicio coincidenţă".

"Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituţional. Am participat la evenimente organizate de instituţii ale statului la care am fost invitată de conducători ai acelor instituţii. Deci, dacă există poze, sunt de la acele evenimente ale instituţiilor la care eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Ghiţă Sebastian nici la telefon, nici prin email, nici nu am folosit mailuri Cucuveaua Mov şi mai ştiu eu ce alte mailuri s-au vehiculat în spaţiul public. Sigur, pot să apară poze de la aceste evenimente, sau pot să apară poze false, aşa cum au apărut şi înregistrări false. Dar nu exclud să existe înregistrări de la evenimente ale instituţiilor, aşa cum au mai apărut în spaţiul public. Nu am discutat niciodată, cu nimeni, despre dosare penale în afara cadrului instituţional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare", a afirmat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne