Secţia de arşi de la Floreasca, funcţională dar nu prea. Parchetul, ANAP şi Curtea de Conturi intră pe fir

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a finalizat ancheta de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.
"Ne-aţi diluat sănătatea!" - Protest în Piaţa Universităţii
"Ne-aţi diluat sănătatea!" - Protest în Piaţa Universităţii (Epoch Times România)

Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu este încă pe deplin funcţională, este concluzia la care a ajuns Corpul de Control al ministrului Sănătăţii în urma investigaţiei efectuate la faţa locului, a anunţat Executivul în cadrul unui comunicat de presă remis marţi.

În urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului Floreasca în ultimele 6 luni şi la solicitarea Corpului de Control al Primului-Ministru, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a efectuat, în perioada 26 - 29 aprilie, un control la nivelul acestei unităţi medicale.

Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Floreasca "nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni."

Ce au descoperit inspectorii

Cu ocazia vizitei efectuate în timpul controlului la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, în prezenţa managerului spitalului, comisia de control a constatat următoarele:

- personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI);

- nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi;

- lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi;

- sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi este complet dotată şi funcţională;

- barocamera nu este montată, nefiind funcţională;

- instalaţia de aer condiţionat a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav;

- rezervele de un pat, în număr de 6 (şase), sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi;

- saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

Din verificarea efectuată de către comisia de control privind funcţionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca Barocamera nu este funcţională şi nici instalată, cu toate că există proces verbal de recepţie a acesteia şi proces verbal de punere în funcţiune şi de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. În plus, barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcţiune.

Ce măsuri au fost dispuse

1. Informarea Curţii de Conturi a României, pentru deficienţele consemnate în prezentul raport de control.

2. Sesizarea ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatură medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi.

3. Sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru posibile fapte de natură penală, având în vedere întocmirea nereală a procesului verbal de punere în funcţiune a Barocamerei şi plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL.

Raportul integral al Corpului de control al ministrului Sănătăţii poate fi consultat aici.